nükleer santrale karşı olan tip

entry52 galeri
    37.
  1. Şimdi nükleer santralin avantajlarını ve dezavantajlarını bildiğim kadarıyla sıralayacağım size.

    1. Nükleer santral öyle kolay kolay patlamaz arkadaşlar. Patlaması veya sızıntı olabilmesi için büyük çaplı deprem tsunami vs. olması gerekir.

    2. Çernobil felaketinde patlamanın olmasının nedeni içerdeki personelin bir deney yapmaları sonucu gerçekleşmiştir. Yani kasıtlı olarak nükleer santralin güvenlik sistemi kapatılmıştır.

    3. Nükleer santralin atıkları öyle çevreye veya denize falan atılmaz. içinde bulundurdukları 50 yıllık büyük havuzların içinde suya bırakılır. Çünkü bu polonyum mudur ne siktir üzerinden zaman geçtikten sonra başka bir maddeye dönüşürmüş.

    4. Nükleer santrallerde sera gazı salınımını sıfırdır.

    Şimdi gelelim dezavantajlarına.

    Bu durumda iki sorunla karşılaşıyoruz bir türkiyenin ciddi manada enerji açığı var mı? iki bu enerji açığı illa nükleer santralle mi karşılanmalıdır?

    Sanayileşmiş ülkelerde olan şey nedir? Sanayi gelişir enerji açığı doğar yeraltı kaynakları tükenme noktasına gelir ve alternatif olarak nükleer santrale geçiş yapılır. Türkiyede o kadar büyük bir sanayileşme olmadığına göre ve türkiyedeki sanayileşmenin istikrarsızlığına bakılırsa önceden önlem alıp adeta bir saatli bomba görevi görebilecek olan bu nükleer santrale ihtiyacımız var mıdır?

    2. Türkiye dünyadaki bor kaynaklarının yüzde 72sine sahip olan bir ülke ve borun enerji bakımından önemi su götürmez bir gerçek. Bu kadar büyük bir bor rezervine sahip olmak beraberinden bor için çok büyük bir teknoloji yatırımı gerektirir. Yalnızca bor da değil. Türkiyede alternatif enerji bakımından oldukça zengin bir ülke. Güneş rüzgar gibi. Japonya bile nükleer santralleri olmasına karşın dalga enerjisinden nasık elektrik elde edebiliriz hakkında araştırmalar yapıyor.

    Velhasıl türkiyede nükleer santral kurulması çevreye verebileceği zarardan ziyade ekonomik açıdan verebilecek zararları olabilir. Kısa vadede işlerlik kazanır peki ya uzun vadede? Bor çıkarıp işlemek ve onun üzerinde çalışmalar yapıp yeni teknolojiler üretebilmek varken bütün zengin ülkelerde nükleer santraller var bana ne bana ne ben de isterim düşüncesi neden vardır? Aşağılık kompleksi mi yaşıyoruz? Güçlü bir sanayimiz olmadığı halde (güçlüden kastım nükleer santralin sağladığı enerjiye ciddi manada ihtiyacı olan bir sanayi) bu nükleer santral yalnızca şehir ışıklandırması için mi kullanılacaktır?
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük