khora

entry8 galeri video1
    5.
  1. Khora genel hatlarıyla anlaşılması zor bir 3. tür olarak gözümüze çarpıyor. ilk okuduğumda anlamamıştım. sonradan düştü aklıma yazarın ön anlamasını hazırlamaya çalışırken yaptığım okumalar ve yapı-söküm kavramına bakınca.

    khora birbirinden zıt iki kavram düşünürsek eğer buradaki örneğimiz kapitalizm ile komünizm olsun. khora ne kömünizm ve kapitalizm'dir nede kominizm ve kapitalizm'den ayrıdır. hem hepsini içine alır hemde hiçbirini kapsamaz.
    khora bu bağlamda iki birbirinden zıt olan kavramı birbirinden farklı kılan boşluktur. ön anlamayı hazırlarken ulaştığım “différance” kavramı bunu algılamamda bana ön ayak oldu. birbirine zıt bu iki kavramı birbirinden mutlak bir şekilde ayırır khora. ikisini birbirinden farklı kılar bu bağlamda hem ikisinide ilgilendirir, hemde ikisini de kapsamaz.
    aynı şekilde timaios'ta da platon'un değinmesi de bundan, platon dünya'yı görünür alem ve idealar alemi olarak ikiye ayarırken ''khora''yı 3. bir tür olarak öne atıyor fakat iki dünya var. öylese ''khora'' bu iki dünyayı da ilgilendiren ve bu iki dünyayı da kapsamayan şey olarak bu dünyayı birbirinden farklı kılandır. yani dolaylı olarak anladığımı dışa vurursam farkı oluşturan şeydir khora. iki dünya arasında ki uçurumdur kitapta geçen haliyle.

    en sonunda düştü jeton.
    2 ...