mevcut 7 bağımsız türk devletinin çeşitli formüllerle birleşmesi halinde dünyada yaşanacak gelişmeler bütünüdür. şimdilik hepsi tahmin veya benzer verilere bakarak bir öngörüdür.
(ara not: türk devletleri denilen diğer devletlerin türk olduklarını kabul etmedikleri cehaletin daniskasıdır.)
kazakistan başkanı nursultan nazarbayev tarafından meclis kürsüsünde alenen teklif edilmiş, ilk olarak özbekistan ve kırgızistan'a sunulan, sonraki aşamalarında türkiye, azerbaycan ve türkmenistan'ın da dahil olması gerektiği belirtilen bir proje vardır.
tabi biz dünyayı kahve kültürüyle yorumladığımızdan iki kelimede olmazlığını söyleyip geçiyoruz. neymiş türk kabul etmezlermiş kendilerini...
anıtkabir özel defterinde bir yazı var, altındaki imza: "ebulfeyz elçibey-senin askerin" rahmetli bu yazıyı resmi olarak azerbaycan cumhurbaşkanı iken yazdı. dünyada başka bir devletin resmi cumhurbaşkanı başka bir devletin kurucusuna bu şekilde hitap edemez, etmemiştir...
kazakistan ile çin arasındaki sınır problemi aşıldığı zaman nazarbayev verdiği demeçte "çin ile aramızdaki 1400 yıllık sınır problemini çözdük" dedi. tarih bilenler o topraklarda 1400 sene evvel çin ile sınır problemi olanların "GÖKTÜRKler" olduğunu gayet iyi bilirler.
daha elli sene evvel birbirini boğazlayan avrupa'nın bugünkü birlikteliğine salyalarını akıtan bir aç köpek gibi heveslenen, zihnen devşirilmiş, kazanılmış bir kurtuluş savaşını ruhen yeniden yapmış ve kaybetmiş bir neslin bu kadar büyük bir hayal kurmasını beklemek, türk devletlerinin birleşmesini beklemekten daha safiyane bir çocukluk olacaktır.
1972'de finlandiya'daki bir arkadaşına yazdığı bir mektupta "sovyetler en geç 20 sene sonra çöker" diyen atsız'a demediğini bırakmayan ve aradan tam 20 sene geçmişken sovyetlerin yıkılmasını "hazırlıksız" karşılayan bir güruhtan bahsediyorum.
bundan 80 sene evvel de mustafa kemal'e inanmamışlardı. ki o, kendisine cumhuriyet ilanından sonra "bir ideal" soran gence "türklükten başka dava arama" demişti.
türk devletleri bir ideolojinin gereği olarak değil, nazarbayev'in meclis konuşmasında açıkladığı sebeplerden ötürü illa ki bölgesel işbirlikleri yapacak ve birleşecekler.
türkiye ise;
gümrük birliğini tek taraflı olarak askıya almadan, kuzey kıbrıs ve bağımsız azerbaycanla birleşmeden geçirdiği her gün için kendi hinterlandındaki gücüne ihanet ediyor.
dip not:
"Bu bakımdan Orta Asya Devletleri Birliğini kurma girişimimiz de söz konusu süreci olumlu etkileyecektir. Bu konudaki iş birliğinin olumlu örnekleri mevcuttur. Örneğin Orta Asya ülkelerin uluslararası düzeydeki çevresel tehdit olan Aral Gölü meselesini çözme çalışmasında uluslararası Aral'ı Kurtarma Vakfının kurulması gibi birlikte oluşturulmuş başarılı adımlar mevcuttur."
Türk dünyasının birlik ve beraberlik fikrinin pekişmesiyle istikrarlı gelişme olanağının artacağı inancında olduğunu tekrarlayan Nazarbayev, şöyle
konuştu:"Yüce Atatürk, yüzyılın başında, Orta Asya ve Kafkaslar'da kardeş Türk halklarının bulunduğunu ve gelecekte onların bir araya geleceğini ileri görüşlülükle ifade etmişti. Şu anda Atamızın o dileği kabul oldu. Şu an Türk dili konuşan kardeş ülkelerin devlet başkanları bir araya gelmiş bulunmaktayız."
nursultan nazarbayev
Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 8. Doruk Toplantısı
antalya