meme biyopsisi

entry1 galeri
    1.
  1. oldukça kolaydır ve kadınlar korkmamalıdır bu işlemden. eğer meme biyopsisi yaptırmak durumunda kalırsanız, bilgilenmeniz adına bu konuda oldukça bilgi sahibi biri olarak paylaşıyorum bunu sizlerle. biyopsinin amacı ; memede tespit edilen yumuşak doku kitlesinden bir parça alarak, benign (iyi huylu) ya da malign (kötü huylu) olarak tanı koyulacak olan patoloji sonucuna ulaşmak ve akabinde çıkan rapora göre davranmaktır.

    farklı şekillerde biyopsi yapılır, ancak tercih edilmesi gereken ve en kolay şekli şöyledir; citanest denilen ve lokal anestezi etkisi görevi gören bir ilaç, 5 ml kadar enjektöre çekilir. kitlenin alınacağı memenin uygun alanına cilt altına enjekte edilir. amaç, parçanın alınması için meme içine girecek olan materyalin canınızı yakmamasıdır. ilaç enjekte edildikten 1 dk sonra, küçük bir kesi atılır meme dokusuna. siz bu kesilmeyi hissedersiniz ama canınız asla yanmaz, çünkü o alan lokal olarak uyuşuk durumdadır. ardından tercihen 16 lık ince uçlu trukat biyopsi iğnesi kullanılması tavsiye edilen olguda (çoğunlukla tamamen otomatik iğneler kullanılır ancak en güzeli, kolayı, sorunsuzu 16 lık trukat) ilgili 16 lık biyopsi iğnesinin ucu o kesilen alandan içeri gerektiği kadar sokulur ve yarı otomatik olan bir cihaza takılan bu iğnenin ucu, tek atışla memenin içindeki o kitleye otomatik olarak ulaşır, kitleden patoloji laboratuarında kullanılmaya yetecek kadar ufak bir parçayı alır ve kendini çeker. işlem bu kadar. ancak kitleden 2 kez parça almak gerekir çünkü bazen patoloji sonucunda yetersiz materyal ya da meme dokusu olarak sonuç gelir. bu şu demek; alınan materyal az gelmiştir ya da kitleden değil de memenin kendi dokusundan parça alınmıştır. o nedenle hazır biyopsi için yatmışken 2 kez parça alınmalıdır, kesin olsun, hasta 2 kez aynı psikolojiyi yaşamasın.

    biyopsi sonrasında dikkat edilmesi gereken 2 önemli nokta vardır. birincisi biyopsinin alındığı meme dokusuna kıyafetinizin üzerinden 20 dk kadar elinizle bir baskı uygulayın ki meme morarmasın ya da kanamasın o alan. ikincisi ise eğer biyopsi sonrasında ağrınız olursa kesinlikle aspirin türevi kan sulandırıcı bir ağrı kesici içmemelisiniz. örneğin parol içmeniz yeterlidir.

    biyopsiden yaklaşık 8 saat sonra, o alanı kapatmak adına uygulanmış bandajı çıkarabilirsiniz ve normal hayatınıza eskisi gibi devam edebilirsiniz, duşa girebilirsiniz.

    her şeye rağmen yine de çok korkuyorsanız, bu biyopsi alma işlemi genel anestezi ile de uygulanabiliyor. unutmayın ki erken teşhis hakikaten hayat kurtarır, çok önemlidir. kendinize bir yol bulun ve korkmayın, gereken ne iste yapın, yaptırın.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük