Katolik Kilisesi'nin lideri Papa'nın resmi ikametgahı. aynı zamanda papalık seçimleri de burada yapılıyor.
Seçimi yapacak kardinaller buraya kapanır, seçim sonunda oy kullandıkları kagıtlar yakılır ve dumanı da dışarıdan görülürmüş. dumanın gorülmesinin önemi de şu: anlaşıp da seçememişlerse duman siyah olur; seçim yapılabildiyse beyaz olurmuş.
Adını yapıyı inşa ettiren Papa IV. Sixtus'tan alıyor. Mimarları Baccio Pontelli ve Giovanni de Dolci olup, Rönesans mimari stilli olarak 6 yılda inşaası tamamlanıyor.
Şapelin içindeki duvarlarda Kutsal kitap kaynaklı onlarca sahne ve papaların portreleri resmedilmiştir. Botticelli, Pinturicchio, Perugino, Ghirlandaio ve Signorelli gibi 15. yüzyılın ünlü italyan Rönesans ressamlarının eserleri duvarlarda yer almaktadır.
Yapıya en büyük ünü kazandıran eser grubu ise şüphesiz olarak Şapel tavanında bulunan 1508-1512 döneminde Michelangelo tarafından hazırlanan ve içlerinde ünlü "Adem'in Yaratılışı" ve "Kıyamet Günü" fresklerinin de bulunduğu sahnelerdir.
michelangelo bunu yaparken eşsiz bir yöntem izliyor. özel bir sıva sürüyor tavana, o sıva kurumadan üstüne boyayı ve resmi yapması gerekiyor kurursa olay finito. bütün tavanı bu kuruma süresinin el verdiği hızla ama sonuçta bizim şu an gördügümüz benzersiz ihtişamla bitirmiş olması ortada.
yine miche* abimiz, içeri kimsenin girmemesi konusunda öyle ısrarcı olmuş ki; anlatılanlara göre "nabıyo la bu kahtalı miche diye içeri izinsiz dalan papa'ya fırçasını fırlatıp kafasından pekmezi akıtmış.
bu kilisenin bu kadar tanınır olmasının sebebi hiç şüphesiz ki tavanındaki fresktir.
öncelikle, tavanın orta bölümü eski ahit’ten alınmış konuları sergileyen 9 bölümden oluşmaktadır. anlatılan üç konu üçer panodan oluşacak şekilde resmedilmiştir michelangelo tarafından.
bunlar; üç nuh, üç adem ve havva ve üç tane de yaradılış öyküsüdür.
sırasıyla inceleyecek olursak;
nuh ve büyük tufan
nuh’un sarhoşluğu: bu kısımda nuh’un nasıl sarhoş olup çıplak halde yattığı anlatılmıştır. baktığımızda oğulları ham, yafes ve sam’in başlarını babalarından çevirerek onun üstünü örttüklerini görürüz.
tufan: nuh ve ailesini gemiye binerken gösteren bu bölümde hepimizin bildiği, kimimizin inandığı o büyük tufanın öyküsü anlatılmıştır.
kurban: nuh ve ailesi büyük tufandan sağ kurtuldukları için tanrıya şükürlerini sunmak adına inşa ettikleri yapıda tanrıya kurbanlarını sunarken görürüz.
cennetten kovulma, adem ve havva’nın yaradılışı
cennetten kovulma: bu bölümde havva’nın iblis'ten yasak elmayı aldığı an ve sonrası resmedilmiştir. havva’nın elmayı almadan önce ve aldıktan sonra cennetten şutlanırkenki yüz ifadeleri arasındaki farkı çok iyi ortaya koymuştur michelangelo. ayrıca burada yasak elmanın ağacına yılan misali sarılı haldeki iblis de kadın tasviriyle sunulmuştur michelangelo tarafından.
havva’nın yaradılışı: tanrı, uyuklamakta olan adem’in yanından havva’nın yaradılmasını emreder.
adem’in yaradılışı: bu kısımda adem, tanrıdan yaşam enerjisini almak üzereyken görülür. bu manzara, dünyada sanatsal bir ikon haline gelecek kadar meşhur olmuştur. burada adem’in parmağı yaşama gücünü beklercesine cansız bir görüntü sergilerken tanrının yaşam enerjisini sunacağı parmağı daha diri gösterilmiştir tabiatıyla.
yaratılış
tanrı yeryüzünü sudan ayırırken: kudretli tanrı’nın dönerken görünen güçlü figürü semayı yaratıyor
güneş ay ve yıldızların yaratılışı: burada yaratılış esnasında güneş’i, ay'ı ve yıldızları yerlerine fırlatan sakallı bir tanrı figürü resmedilmiştir.
tanrı ışığı karanlıktan ayırırken: tanrı, karanlık bulutları bölerek ışığı açığa çıkarıyor.
hiç şüphesiz dünyanın en ihtişamlı yerlerinin başını çekenlerden. belki de bir numarası. miche abimizin Tanrı'sı cıbıldak mıbıldak gerçi ama muazzamın ötesinde freskler en ufak kusur barındırmıyor. buram buram sanat kokuyor yahu. nefesin kesiliyor kokudan.
ayrıca miche abimizin tanrı figürü ile ilgili duruşunu üstünkörü ahan da şuradan okuyabilirsiniz:
en muazzamını da sona sakladık elbette. sistine şapeli'ni evinize getirdik !
360 derecelik görünümü ile sistine şapeli simülasyonunu şoooraya indiriyorum.