saç dökülmesini engellemenin yolları

entry42 galeri
    13.
  1. insan saçı normal şartlar altında kendi döngüsü içerisinde dökülür.ömür boyu yaklaşık olarak 20 kez saç döngüsü yaşar.saçın 4 fazda döngüsü vardır

    büyüme -dinlenmeye hazırlık(geçiş) - dinlenme-dökülme

    dinlenme fazının ardından saç kökünden ayrılıp dökülür,yeni saçlar gelir .günlük 50-100 arası ile kişinin saç miktarına göre 200 civarı saç telinin dökülmesi normal sayılır.

    bu sayının üstünde olan dökülmeler ise asıl sorunu saç kaybını gündeme getirir.
    saç dökülmesinde altta yatan sebebin bulunması ve buna uygun kişinin genetik yapısı ve tespit edilen sorununa yönelik protokol uygulanır.

    kadın ve erkek te saç dökülmesi sebepleri ortak olabileceği gibi cinsiyet özelliklerinin getirdiği nedenlerde farklılıklar gözlenebilir.

    bu bilgiler doğrultusunda ilk yapılacak iş cildiye uzmanıyla görüşüp genel bir tahlil tetkik yapılmalıdır.biyofizyolojik nedenler varsa tespit edilmeli ekarte edilmelidir.

    genel olarak saç dökülme sebepleri;

    genetik yatkınlık
    Tiroid hastalığı
    Demir Eksikliği
    Hormon dengesizlikleri
    lohusalık
    Yüksek ateş ve ağır enfeksiyonlar
    Dengesiz -düzensiz beslenme
    kontrolsüz yapılan diyetler
    bağışıklık sistemi hastalıkları
    vitamin eksikliği
    aşırı vitamin
    stres
    Saç koparma hastalığı
    Bazı hastalıkların sistemik tedavileri
    bazı cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar
    saç hastalıkları-(Saç Kıran)
    Saç bakımında yapılan hatalar (kontrolsüz bakım ürünleri,yanlış toplama şekil verme vb.)

    saç dökülmesi engellenemez, dökülme miktarı nispeten etkenleri önlenip,geciktirilip, azaltılabilir.

    saç dökülmesini azaltmak için öncelikle nedenine göre çözüm uygulanmalıdır.
    cildiye uzmanı ile beraber sebebe yönelik girişimler belirlenir ve uzun süreli saç gelişimi takibiyle tedavi uygulanır.yaşam standartları beslenme-uyku - uygun ürünlerle ve tekniklerle saç bakımı yapılır. saça uygulanacak uzman hekimin önerdiği ilaç varsa önerilen protokolde uygulanır.ilaç verildiyse söylenen zaman da ve belirlenen sürece alınır.en büyük hata burada yapılıyor ve 1-2 ay sonra doktor istemi dışında ilaçlar kişinin kendi insiyatifiyle bırakılıyor.o nedenle uzmanın söylediği süre boyunca söylediği şekilde-dozda-zamanda ilaçlar kullanılmalı ve uzman gözetiminde ilaç kesilmeldir.

    bunun dışında bireysel yapılabilecekler,
    saç temizliğini sağlamak,saç bakımı sırasında rastgele önerilen her ürünü kullanmamalı.saç tipine ve yapısına uygun bakım ürünü kullanmalı.yıkama sırasında parmak uçları ile yıkanmalı.tırnaklarla saç kökü kazınmamalı.yıkama işleminden sonra havlu ile kurulanırken yumuşak hareketlerle suyu alınmalı,saç ıslakken tarama işlemini ertelenmeli,makine kurutma işlemi kontrollü ve 20 cm uzaktan uygulanmalı.saça şekil verirken saç kökleri korunmalı,sıkı bağlanmamalı.tarama işlemi için uygun tarak seçilmeli ve tarak temizliği mutlaka yapılmalı.mümkünse kişisel malzeme ve ürünler kullanılmalı.
    şekil verici ürün kullanılıyorsa jöle-sprey vb. gece yatmadan temizlenmeli.

    erkekler için genetik öykü de kellik varsa saç dökülmesi azaltılsa da sonucu kaçınılmaz olacaktır.
    0 ...