kütle numarası

entry9 galeri
    8.
  1. Konuya biraz daha geniş yelpazeden bakacak olursak atomun yapısını incelememiz gerekir...
    Atomu oluşturan üç temel parçacık şunlardır:
    1-proton
    2-nötron
    3-elektron

    Proton yük olarak artıdır ve atom çekirdeğinde yer alır. Nötron ise yüksüzdür, yine atom çekirdeğinde yer alır. Ağırlık olarak ise protona eş değer sayılır. Elektron ise yörüngede döner ve protonun ağırlığının yaklaşık olarak 1840'ta 1'i kadardır. Burada da anlaşılacağı gibi atomun ağırlığının büyük kısmı çekirdektedir.

    Atomun, atom numarası proton sayısıyla ortaya çıkar. Bu sayı hidrojen atomunda 1, helyum atomunda 2, lityum atomunda 3'tür. Kaç proton varsa, atom numarası da o sayıya eşittir. Kütle numarası ise atomun çekirdeğinde bulunan proton ve nötronların toplamına eşittir. Hidrojen atomu hariç her elementin atomunda nötron bulunur.

    Atom çekirdeğindeki protonlar artı yükten oluştuğu için, sürekli birbirlerini itmeleri kaçınılmaz olacaktır. Bu da çekirdeğin dağılmasına ve en iyi ihtimalle hidrojen atomuna indirgenmesine sebep olacaktır. Bunu engelleyen ise nötronların kendisidir. Çekirdekteki her protona, bir ya da daha fazla sayıda nötron düşer ki protonların çekirdekte bir arada durmasını sağlar. işte bu nötronların aynı elementte farklı sayıda olması, bu elementin farklı kütlede ve farklı ağırlıkta olmasını sağlamaktadır.

    Buna kütle numarası diyoruz. Buna göre uranyumu inceleyelim...
    Birazcık bu konulara ilgisi olanlar bilir, her uranyum elementi karakteristik olarak atom bombası olabilecek yapıda değildir. Gerekli izotopun oluşması için belirli kütle sayısına ulaşması gerekir. Uranyumun atom numarası 92'dir. Kütle numarası ise 235 olmalıdır. Şu halde 235 eksi 92 işlemiyle, 143 nötrona sahip olduğunu da söyleyebiliriz.

    Konuyu fazla dağıtmadan özetle, proton sayısı artı nötron sayısı eşittir kütle numarasıdır.

    Şu başlıkta da gerekli bazı veriler var olsa gerek:
    (bkz: nükleon)
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük