Bir işletmenin finansal işlemlerinin ve faaliyetlerinin, işletme yönetimi, yasama organı ya da diğer yetkili kişi ve kuruluşlarca belirlenmiş yöntemlere, kurallara ve mevzuata uygun olup olmadığının incelenmesi süreci.
Uygunluk denetimde bir işletmedeki muhasebe bilgilerinin belirli bir otorite tarafından konulmuş kurallara uyularak gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin incelenmesi işlemi yapılır.
Örneğin, işletmenin vergi kanunlarının gereklerini yerine getirip getirmediği incelenebilir. Bu durum vergi mevzuatına uygunluğun denetimidir.
Kanun, yönetmelik, şirket ana sözleşmesi, yönetim kurulu kararları, işletme yönetiminin belirlediği iç kontrol prosedürleri kapsamını oluşturur.
Diğer taraftan işletme üst yönetimi, üst yönetim tarafından konulmuş kurallara uygunluğu inceleyebilir. işletme içinde tayin edilmiş bir
ödeme prosedürüne uyulup uyulmadığının veya belirlenmiş politikalara ne ölçüde uyulduğunun, işletmenin muhasebe kayıtlarının, dosyalama
sisteminim, ödeme sisteminin incelenmesi işlemleri uygunluk denetimine örnek olarak verilebilir.
Vergi denetim elemanlarının vergi incelemeleri, yalnızca KDV incelemesi, SGK müfettifllerinin yaptıkları denetimler veya meslek mensuplarının “tam tasdik” çalışmaları da birer uygunluk denetimi örneğidir.