* Üniversite Konseyleri eğitimin ve bilimsel üretimin, ticari faaliyet konusu değil kamusal bir hizmet olması gerektiği ilkesinden yola çıkarak herkes için eşit ve parasız eğitim hakkı, üniversitelerdeki araştırma geliştirme çalışmalarının yalnızca kamu tarafından finanse edilmesi, ülke bütçesinden eğitime ve yüksek öğrenime ayrılan payın köklü ve kalıcı biçimde artırılması için çalışma yürütür.
* Üniversite Konseyleri, üniversitede üretilen değerlerin insanlığa değil sermaye kuruluşlarına, NATO, AB gibi emperyalist kuruluşlara veya emperyalist tekellere çeşitli biçimlerde mal edilmesine karşı durur, özellikle Avrupa Birliği’nin bilimsel çalışmaların ve eğitimin içeriğine dönük müdahalelerine karşı, üniversitelerde kamuoyu yaratılması için çalışmalar yapar. Türkiye’nin kendi kaynaklarına dayanarak üreteceği bilim ve teknoloji programlarının geliştirilmesi için mücadele eder, değişik uluslardan bilim insanları ve üniversiteler arasında evrensel dayanışma ve paylaşım ortamlarının emperyalist kurumların güdümünden bağımsız olarak yaratılması için çalışmalar yapar.
* Üniversite Konseyleri, üniversitelerde yaratıcılığı, paylaşımı ve bilimsel düşünceyi öne çıkaran alternatif bir eğitimin ve bunun bir program haline getirilmesinin tartışılması, belli disiplinlerde çalışma gruplarının oluşturulması ve üniversite gündemine dair somut önerilerde bulunup, bunun tüm üniversite bileşenlerine mal edilmesi için her üniversitede derneğe bağlı olarak faaliyet yürüten, üniversite konseylerinin oluşturulması ve geliştirilmesi için çalışma yapar.
* Üniversitelerde gericiliğe karşı mücadele bilimi özgürleştirmekle, bilimi toplumla yeniden buluşturan aydınlanma geleneğinin yaratılmasıyla mümkün olacaktır. Üniversite Konseyleri, gericiliğin her tür biçimine karşı bilimi savunmak, toplumu aydınlatma görevini üstlenmek ve üniversitelerin aydınlanmacı düşüncelerin yuvası olmasını sağlamak için çalışmalar yürütür.
* AKP-YÖK veya rektörler arasında yaşanan üniversite tartışmasında kamucu, toplumcu, bilimden yana bir üniversite programı ile bu tartışmanın ötesinde alternatif bir odak yaratmayı savunur. Bu taraflardan bağımsız olarak “Yeni bir Üniversite” modelini tüm üniversite bileşenleriyle birlikte üretmeyi hedefler.
* AKP iktidarının kamu personel rejimine ilişkin değişiklik çalışmaları, ağırlıklı olarak kamu personelinin istihdam biçimine dair planları içermektedir. Bu planlar ise zaten sınırlı haklarımızı tehdit eden yanlarıyla üniversitelerde iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Üniversitelerin ticari kurum değil bir kamu kuruluşu olması gerektiğini savunan Üniversite Konseyleri, tüm kademelerdeki eğitim ve bilim emekçilerinin üniversitenin asli bileşenleri olarak kadrolu çalışmaları gerektiğini savunur.
* Üniversite Konseyleri olarak, yukarıdaki başlıklar başta olmak üzere, bilimden, toplumdan, aydınlanmadan yana bir üniversitenin, üniversitenin tüm bileşenleriyle birlikte yaratılacağı gerçeğinden hareketle, bundan sonraki süreçte bir dernek çatısı altında mücadele edeceği kararını tüm kamuoyuna açıklar ve tüm üniversite bileşenlerini bu sürece katılmaya davet eder.
amacıyla kurulmuş türbana karşı yapılan imza kampanyasında 3 günde 3500 imza toplamış olan dernek.