şeriat denilen husus, kuran'daki sadece ceza hükümlerini içermez ancak maalesef hep kötü örnekler emsal alındığı için kafa kesme, adam asma gibi olaylar şeriat ile vahşetin eş anlamlı kelimeler olduğu algısına neden olmuştur. şeriat, kuran'daki hayata dair tüm emir ve yasakların uygulanmasıdır.
yani nikah, boşanma, miras, savaş, esir alma, cezalandırma, ticaret, insan ve diğer canlıların hakları, çevre bilinci, çalışmak, dinlenmek, ibadet, borçlar yasası, borç alma/verme, zina, fuhuş gibi akla gelen ve hayata dair her alandaki kurallar şeriattır.
peygamberimiz zamanında bile kötülük sona ermemişken şeriat ile kötülüğün sona ereceğini beklemek aptallıktır ancak bazı yazarların belirttiği gibi eğer birileri, haksızlığa uğradığı için haksızlık yapıyorsa bu da şeriat kuralları (kuran-ı kerim) ile mutlaka çözüme kavuşturulmuş bir konudur.
çünkü konuyu sulandırmak isteyenlere yapacak bir şey yok ama kuran'da eksik bir konu yoktur ve genel ve geniş anlamda akıl sahibi insanlara doğru yolu göstermiştir.
bir adamın kısas haricinde bir başkasının canını alması şeriat açısından yasaktır. yani, haksızlığa uğradım deyip, dağa çıkıp, asker öldüremezsin.