oda nobunaga

entry6 galeri
    4.
  1. sengoku döneminin en hırslı, en ilerigörüşlü, bazıları tarafından en vahşi ve acımasızı kabul edilen, japonya'nın 3 birleştiricisinden biridir.
    oda klanının yeni lordu (daimyo) oda nobunaga'nın hayali güçlü, birleşik ve modern bir japonya'dır. meiji dönemiyle karıştırılmamalıdır, meiji yeni japonya'nın resmi olarak başlangıcıdır, oda nobunaga dönemi ise sadece bir kıvılcımdır. tüm ülke kendisi gibi farklı daimyolar arasında paylaştığı için, istediği olaylar vuku bulmaz. ayrıca oda'nın owari memleketinde olması, yani tüm japonyanın ortası, kyoto'ya (ülkenin başkenti) bir kaç şehir uzakta olması nedeniyle istediği gibi hareket edemez. başkente bu kadar yakınken ve herkesin shogun olma hayaliyle yanıp tutuştuğu bir dönemde askeri gücününde henüz istediği kadar büyük ve güçlü olmaması sebebiyle sadece zekasına ve parmakla sayılabilecek kadar az olan müttefiklerine güvenmek zorundadır.
    -owari kuzey'den kyoto'ya damlamak isteyen kuvvetlerin, özellikle mikawa tarafından (tokugawa klanı) gelecek kuvvetler için bir kapı gibidir, bu yüzden boş bırakılması oda için ölüm gibi birşey oluyor-
    bu sırada japonya'nın ikinci birleştiricisi adı verilen toyotomi hideyoshi sahneye çıkar. (bkz: toyotomi hideyoshi) tokugawa ile müttefiklik kurmak için gerekli şartlar elde edilir fakat oda'nın neredeyse en güçsüz klan olması nedeniyle siyasi yalnızlık nobunaga'nın elini zorlamaktadır. asai klanına kız kardeşini evlendirerek asai klanıyla da müttefiklik kurduğunu düşünür fakat asai nagasawa bir süre sonra müttefikliği bozarak oda karşıtı kuvvetlere katılır. bazıları asai nagasawa'nın nobunaga'yı kardeşi gibi sevdiğini, ama sengoku döneminin adiliği yüzünden (amiyane tabirle kader diyelim), veya belkide bu sevgiye rağmen klanının yararına hareket etmesi gerektiğinden nobunaga'ya karşı savaştığını düşünür.
    bu arada minik bir dipnot, japonya'da isimler sonra söylenir, önce aile isimleri vardır. mesela bizde ahmet yılmazoğlu, onlarda yılmazoğlu ahmet'tir. bu isimde götümden uydurduğum bir isimdir, olay yapmayınızdır.
    nobunaga, hideyoshi'nin büyük yardımlarıya imagawa klanının başını sürpriz bir saldırıyla ezer. (okehazama savaşı, 1560). bu güce yükselişinin başlangıcıdır. ayrıca okehazama savaşı, toyotomi hideyoshi'nin ön plana çıkışının ilk örneklerindendir, onun zekası sayesinde 3000 kişilik owari ordusu 40.000 imagawa'yı yenebilmiştir. bu savaş wikipedia'dan okunabilir, onlarca animeye, mangaya ve filme konu olmuştur. ayrıca bu savaş sonrası tokugawa ieyasu ile (japonya'nın 3. birleştiricisi) ile müttefik olunmuştur. buradan sonra oda klanı gittikçe güç toplamış, başarılı siyasi manevralar ve mantık ile kyoto'ya kadar ilerlemiş, miyoshi klanını kyoto'dan atarak ashikaga yoshiaki'yi kukla shogun ilan etmiştir. yoshiaki bundan memnun kalmamış ve nobunaga'ya karşı gizlice komplolar kursa bile nobunaga bunun önünü kesip aynı yıl içinde yoshiaki'yi shogunluktan sürmüştür.
    nobunaga'nın belki de en acımasız, nefret ve korkuyu düşmanlarına aynı anda yaşatan hareketi nagashima kalesinin 11 senelik kuşatmasıdır. ikko-ikki adı verilen silahlı shinto rahipleri ve köylülere karşı yapılan bu kuşatma sonucunda nobunaga, bazılarına göre kayıpları karşısında öfkelenerek, nagasawa'yı ateşe vererek askerlerle birlikte içindeki binlerce sivili de canlı canlı yakmıştır. burada benim inandığım nokta, veya inanmak istediğim nokta, olayların nobunaga'nın istemediği yönde vuku bulduğudur. zira ikko-ikki'nin yok ediliş şekli nobunaga'nın hayaline ters düşmektedir veya nobunaga kendisiyle çelişmiştir. fakat tarih tarihtir, ve tarihe göre, oda nobunaga nagasawa kalesini ateşe vermiştir.
    buradan sonrası oda klanının tokugawa ieyasu ve toyotomi hideyoshi (hashiba hideyoshi de denir) ile japonya'nın çoğunu fethetmesiyle geçer. ta ki honno-ji olayı (the honnou-ji incident, 1579) adı verilen ihanete kadar. akechi mitsuhide, nobunaga'nın bir diğer generali, burada belki de japonya'nın tarihini değiştirecek olan bir hareket ile, nobunaga'nın kaldığı tapınağı basar. nobunaga'nın ise yanında sadece birkaç asker vardır, çünkü birliklerinin yarısı hideyoshi ile birlikte batıda, tokugawa ile doğuda savaşmaktadır. mitsuhide'nin neden ihanet ettiği ise hala merak konusudur, bazılarına göre nobunaga mitsuhide'ye çok kötü davranmıştır, bazıları mitsuhide'nin annesinin ölümünün suçunu nobunaga'nın savaşlarına bağlamasıdır, bazıları ise hideyoshi'yi kıskandığını söyler. sebepleri her ne olursa olsun, mitsuhide honno-ji'yi basar, nobunaga'nın askerlerini ve oğlunu öldürür, nobunaga'yı ve en yakın öğrencisini ise seppuku yapmaya (tanto adı verilen hançer ile intihar etmek, bir japon geleneğidir) iter, ardından kendisini nobunaga'nın tüm toprakları üzerinde hak sahibi ilan eder. bunu öğrenen hideyoshi kuşatmayı kaldırıp sadece 11 gün sonra mitsuhide'yi yamazaki savaşında öldürür. ve böylece japonya tarihindeki en önemli karakterlerden biri tarih sahnesinden inmiş olur.
    burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, nobunaga'nın japonya'nın birleştiricisi 'olmadığı' dır, japonya'yı birleştiremeden öldüğüdür. japonya'yı birleştiren toyotomi hideyoshi'dir.

    edit: at kadar uzun entry'm "bugün entry girilmemiştir" diyerek gösterilmemektedir, üzmektedir.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük