python

entry131 galeri
    49.
  1. nesneye yönelik(object oriented) tarzında, "gelişmiş diller" sınıfına giren bir yazılım dilidir. seri ve esnek programlama konusunda java, c++ ve c gibi dillere göre çok daha avantajlıdır. çok geniş bir kütüphanesi olduğundan, karışık fonksiyonları yazmayı çok kolaya indirger. ancak programlama diline yeni başlayanlar için tavsiye edilmez. çünkü yeni başlayan bir kişinin bu kadar pratik bir programlama diline girişmeden evvel, c, c++ veya java gibi çok fazla "yazım" hatası yapılabilecek dillerde kendini geliştirmesi önemlidir.

    her ne kadar pratikte olsa, günümüzde pek çok büyük firma(başta apple ve microsoft), işletim sistemlerini ve uygulamalarını yazarken c ve türevlerini(c++, objective-c) tercih etmektedir. hatta ios uygulamalarının çoğu objective-c ile yazılır. bunun sebebi, c dilinin hafıza yönetimi assembly ile yazıldığı için daha hızlı çalışmasıdır. yani teknik konuşmayı bir kenara bırakırsak, bir işletim sistemi ram üzerinde çok fazla yer işgal ederse program daha yavaş çalışacaktır. nasıl bir şey olduğunu merak eden varsa windows vista'yı hatırlayabilirler. yani işin özü, c ile işe girip, objective-c öğrendikten sonra, kendi ios cihazınıza basit uygulamalar yazıp eğlenebilirsiniz. en basitinden, 4 işlem yapan bir hesap makinesi yapıp bunun telefona atabilirsiniz.

    c statik bir dil olduğu için, yazılan programların, amaçları dışına taşıp kafalarına göre davranma ihtimalleri daha düşüktür ama bu avantaj, her fonksiyon için ayrı ayrı kod yazmayı gerektirir(düşününce bile başıma ağrı girdi). burada da python'un "object oriented" olma avantajı devreye girer.

    öğrenmeye başlamak isterseniz eğer, hangisi ile başladığınızın bir önemi yoktur. ancak iş bulma konusunda sanırsam ki c ve türevleri daha çok tercih ediliyor. ama yazılım mühendisiyseniz, her iki programı da ana diliniz gibi bilmeniz gerektiği su götürmez. bir tanesinin mantığını kavradıktan sonra diğerine geçiş zor olmayacaktır. aradaki yazım(syntax) farklarını bildikten sonra uçar gidersiniz.

    elektronik mühendisleri, c dilini tabiri caizse "sike sike" öğrenmek zorundadırlar. çünkü elektronik parçaların(işlemci, ekran kartı, ses kartı, vb...) sürücü(driver) programları c dilinde yazılmaktadır. işlemci mimarisi ise, assembly ve c'nin birleşip voltran'ı oluşturdukları alandır.

    ama merakınız varsa öğrenin tabii. 1 dil 1 insan, 2 dil 2 insan nihayetinde...
    7 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük