*Normal insanlar kilosu x 1 gram sporcular ise kilosu x 1.2-1.8 gram proteine ihtiyaç duyar. daha fazla proteinin daha fazla kas yaptığı ile ilgili hiçbir kanıt yoktur. araştırmalar kas kütlesinin antremanla doğru orantılı geliştiğini göstermiştir
*Sporcuysanız ve besinlerden yeterince protein alamıyorsanız, harcayacağınız kadar protein almanızda hiçbir problem yoktur. fakat bu durumda dahi lifli besinler tüketmezseniz sindirim sisteminiz tembelleşecek ve normal besin aldığınızda çeşitli sindirim problemleri yaşayacaksınız. diğer risk faktörleri ise vardır ama minimaldir.
*Sporcuysanız ve besinlerden yukarıda belirttiğim hesaba göre yeterince protein alabiliyorsanız, protein tozu çok kullanılmadığı takdirde karaciğerde yağlanma çok uç noktada tehlikeli olmaz, yine de riski artırır. lifli besin almadığınızda yukarıdaki durum sizin için de geçerli. herşeyin fazlası böbreklerden süzülür, protein üre olarak parçalanır. fazla protein alımında böbrekler çok fazla çalışacağı için böbrek iflası sık görülür. protein tozunun asıl ve en büyük tehlikesi budur. 40 yaş üzerindeki araştırmalarda aşırı protein kullanımı-kaynaklı böbrek iflası insidansı çok yüksektir. bu kişilerde glomerül filtrasyon hızı(böbreklerin glomerüllerinden süzülen miktar)'da düşmüştür.
*sedanter de değil, arasıra halısaha yapan işe yürüyen yarı aktif normal bir insansanız dahi yukarıda belirttiğim risk faktörlerinin sizi nerelere götüreceğini düşünün. bütün bunların yanında kardiovasküler, musculoskeletal... problemler yaşamanız olasıdır.
zararlı değil diyenlerin neye dayandırdığını bilmiyorum lakin ben internetten araştırmalarım sonucu öğrenmedim bunları, mesleğim ile alakalı olduğu için birçok profesör ve doçentin derslerine girdim, konferanslarına katıldım. kısacası bu konuda doğru bilgiye sahibim.