iran'a şeriat demokrasiyle geldi değil, demokrasi vaatleriyle geldi deniyor başlıkta. burdan çıkan anlam, her türlü kavramı referanduma götürelim, birileri herhangi birşeyi engellemeye çalışıyor diye feryat ede ede, çoğunluk istiyor diye örneğin laiklik kalsın mı gitsin mi, cumhuriyet kalsın mı, padişahlık gelsin mi tarzı referandumların da yapılabileceğini zanneden, demokrasiyi böyle birşey zanneden insanların düştüğü yanılgıdan sonra ironik çıkışlar yapmak suretiyle yorumladıkları durumdur.
yüzdeye vurulduğunda okur yazarlık oranının çok düşük olduğu, eğitim düzeyinin de aynı seviyede kaldığı bir ülkede, oyların ne anlama geldiğini bilmeyen insanlardan ihtiyaçlar hiyerarşisinin de desteklediği şekilde oyları satın almak kolaydır. o sebeple, halk iradesinin sınırlarını, bilimselliği yermenin güdüklüğünü iyice farketmek gerektir. bu sayede, eğitilen, özgürlüğü zennettikleri şey değil, olduğu şey olarak kavrayan insanların yaratacağı güzel geleceğe erişmek mümkündür.
zaten atatürk özetle bunu yapalım demiştir hemen her davranışıyla.
aksi takdirde, yöneticiler mazlum edebiyatı yaparken oğulları kızları gemicikleri dizer; asıl mağdur olanlara da oy karşılığı kömür düşer...