mutluluğun ne demek olduğu, insan tabiatının nasıl olduğu üzerinde hiç tefekkür etmemiş olanların kendilerine mutluluk getireceğini sandıkları cennet nimetleridir.
şöyle ki insan tabiatında sıkılmak vardır. insan ancak bir şeylerin (maddi veya manevi) peşinde koştuğu ve peyderpey elde ettiği sürece mutlu olur. ve her mutluluk geçicidir, elde edildikten kısa süre sonra yerini sıkıntıya ve hüzne bırakır. tek ilacı, insanın kendisini mutlu edeceğini düşündüğü başka bir şeyin peşine düşmesidir.
tabi tasavvufa, stoacılığa ve budist öğretisine göre mutluluğu elde etmek için başka yollar da vardır. fakat o yolların da sonuçta manevi olan bir şeylerin peşine düşmek anlamına gelmediğini söylemek zordur. budistlerin ulaşılabildiğini ileri sürdükleri dinginliği hayal etmek bile çok güç... velhasıl o muhayyel dinginlik bildiğimiz insan tabiatına pek uymuyor gibi..
durum böyle olunca cennet hayallerini sağlam bir mantıki çerçeveye oturtmak da zor oluyor haliyle... "sürekli mutluluk hali"ni elde etmek için ne şarap, ne huri yeterli olur. tabi denebilir ki "allah insan tabiatını cennete uygun olarak değiştirebilir". peki o zaman gerçekten kendimiz olur muyuz? cennette sefa süren kendimiz değilsek cennete gitmenin anlamı nedir ki?
bir de cennette allah'ın cemalini görme imkanı yakalayarak mutlu olma hayali vardır. o hayal de önceki paragrafımda yaptığım eleştiriden ari olamaz gibi geliyor bana. kaldı ki allah'ın cemalini görmek mutluluk için yeterliyse, kuran'daki cennet tasvirlerinde anlatılan hurilerin, içkilerin, ırmakların anlamı nedir ki?
neyse, sonuçta "allah bilir" demeyi yeterli bulanlara bir şey diyemem tabi...