saç ve sakalı geçtik bıyık bile bu ülkede siyasi simge olarak kullanılıyor. top sakal bırakma şartı hangi siyasi düşünceye ait, bilemiyorum ama bir ara entel (!!!) modası olarak görülüyor; yerli dizi ve filmlerde ressam veya yazarlara böyle bir görünüş biçiliyordu.
gelelim saç,sakal ve bıyığın kamudaki yansımasına:
"kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmelik".
bakanlar kurulu kararının tarihi : 16.7.1982, no: 8/5105
dayandığı kanunun tarihi : 14.7.1965, no: 657
yayımlandığı resmi gazetenin tarihi : 25.10.1982, no: 17849
madde 5 - 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:
kadınlar;
( değişik. 03.01.2002 tarih ve 24629 sayılı resmi gazete ) elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
b. erkekler;
elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir.(başka şekilde bırakılırsa bir şeyi mi simgeliyor?) kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
nerede yaşadığımızı unutmayalım lütfen. bırakalım türbanı, sakalı; selam verişten bile insanın siyasî düşüncesi belli olurken inanç özgürlüğü diye yırtınanlar konuya türbanın dışından da bakarlarsa belki daha sağlıklı bir düşünce ortamı yaratılır.
hatırlatma editi: türbanla mini eteği karşılaştıranlar da kadınlar için geçerli olan kurallara dikkatli baksınlar bir zahmet.