kısa film çekeceklere tavsiyeler

entry21 galeri
    14.
  1. uzun zamandır kısa film çeken; bol ödül almış, edebiyatın yanında sinemaya da gönül vermiş biri olarak vereceğim tavsiyelerdir.

    1. senaryo:
    senaryoyu yazmadan önce karakterleri belirleyin ve özelliklerini maddeler halinde sıralayın. filmde hepsi kullanılmayacak olsa bile, karakterin bir geçmişinin olması ve kendine özgü özelliklerinin olması onu gerçekçi kılar. karakterlerden sonra önce filmin türünü sonra ise olayı veya durumu belirleyin. bir iki cümlelik bir kısa metinle olayı özetleyin, yani 'sinopsis' yazın, lâkin yazacağınız bir kısa film olduğu için, sinopsis de kısa ve öz olmalıdır.:

    ''ali'nin hayatı iyi gitmemektedir ve borçlanmıştır. arkadaşından borç ister, lâkin istediğini alamayınca aralarında bir tartışma çıkar, eski olaylar hatırlanır. ali arkadaşını bıçaklar ve onu sokağın ortasında bırakarak korkuyla kaçar.''
    sonra, önermeyi, yani filmin mesajını, derdini kısaca belirleyin ki burası önemli rol oynuyor:

    ''toplum birbirine benzemeye çalışan bir sürüdür.''

    ondan sonra, senaryoyu yazın; okuyucu okuduğunda olayları genel hatlarıyla anlamalı. yani bir roman yazar gibi ''güneş ışığının dövdüğü yorganın üzerine uzanan bir el, yavaşça kapandı ve...'' değil de, ''yorganın üzerindeki el kapandı ve...'' gibi olmalıdır.
    senaryoyu yazımı, bu yönergelerden sonra sona erer.

    2. sanat yönetimi&mekan seçimi:
    senaryoyu yazdıktan sonra mutlaka önceden mekan arayın, bulun, inceleyin ve fotoğraflayın. bu önemli bir adım.

    3. storyboard çizimi:
    bir storyboard çizin. storyboard, filminizde kullanacağınız planların basit bir eskizidir. karelere bölünmüş (bunların her biri bir sahneyi, bir planı temsil eder) bir kağıdın üzerine genellikle 'cin ali' şeklinde çizilen resim bütünlüğüdür. misal, az önceki senaryoda ali'nin arkadaşını bıçaklarkenki anını resmedersiniz, aklınızda o sahneyi nasıl çekeceğinizi kağıda aktarırsınız. önce yakın plan çekmek istediğiniz için yakından gözüken bir bıçak resmi çizer, sonra da genel plan çekmek istediğiniz için, uzaktan, biri diğerini bıçaklamış iki adam çizersiniz. böylece çekim anında, planlara bakarak hızlıca açıları ayarlar ve işinizi çok daha kolay halledersiniz.

    4. ekip:
    ekipteki oyuncuların işlerini sorumlulukla yapan ve ciddi insanlar olmalarına dikkat edin. her bir iş için birini getirin ve bütün olası durumları düşünün. ekiptekilerin her birine bir iş verin ve herkesin kendi işini yaparak bir düzen kurulmasına dikkat edin; boom şefi yönetmen 'hazır' dediği anda boom poleunu kaldırmalı ve kayda hazır olmalıdır; tetikte olmalıdır.

    5. montaj:
    montaj çok önemlidir. program bilmiyorsanız bir bilene danışıp inceliklerini öğrenin. gerisi size kalmış; telif hakkı olan müzikleri izinsiz kullanmamaya dikkat edin, iğrenç efektler eklemeyin, fade-in ve fade-out gibi kavramları filmdeki her bir sahne veya sahne geçişinde, seyirciye ulaştırmak istediğiniz mesaja uygun olarak kullanın. bir de sakın ha, jenerik uzun olmasın. on beş, en fazla yirmi saniye olmalı.

    genel:
    görüntüyü, kamerayı kullanmayı, kameranın teknik kullanımını iyi öğrenin. senaryodaki anlatınızı görüntüye dökerken değişkenliğe uğramayın.

    şu kitaplar ise, bu konuda yardımcı olacaktır:

    kısa film senaryosu yazmak, patrick nash
    kısa film senaryosu, sergei einstein
    kısa filmler, nathan parker

    (daha sonra rehber genişleyecek, yeni şeyler eklenecektir. rehber, temel bir anlatıyı benimsemiş ve zihninizdeki 'kısa film çekmek' düşüncesinin zeminini hazırlamak ve bir giriş yapmak için oluşturulmuştur.)
    1 ...