multipl skleroz d vitamini ve melatonin ilişkisi

entry1 galeri
    1.
  1. Multipl Skleroz, omurilik ve beyinde iletici sinir tellerini koruyan miyelin kılıfın hasar görmesi sonucu ortaya çıktığı bilinen bir hastalıktır. Kılıfın hasar gördüğü bölgelerde skleroz; yani sertleşmiş dokular yer almaktadır. Bu bölgelerde mesaj iletimi engellenebilir.

    Yapılan son bir araştırmaya göre, genetik olarak daha az D vitamini üreten insanların; Multipl Skleroz için oldukça büyük risk taşıdıkları görülmüş. Ancak, bilim adamlarının değindiği bir başka nokta, karanlığa bir tür cevap olarak salgılanan Melatonin hormonunun, hastalığa sahip olan insanlarda hastalığın etkisini azalttığı yönünde.

    Dünya çapında iki milyondan fazla insanın sahip olduğu, kas zayıflaması, ağrı ve acı gibi semptomları görülen bu sinir sistemi hastalığının tedavisinde, yapılan araştırmaların önemli bir katkısı olacağı şüphesiz.

    Daha önce yapılan araştırmalar da düşük D vitamini seviyeleri ile Multipl Skleroz arasında bağıntılar kurmaya çalışmış; fakat bunun bir tesadüf olup olmadığı belirsiz kalmıştı. 25 Ağustos’ta PLOS Medicine’da yayımlanan çalışmada bilim adamları, binlerce Avrupalı’nın gnetik datası üzerinde çalışmış; ve düşük D vitamini seviyeleri ile yükselen Multipl Skleroz riski arasında 3 temel genetik değişimi incelemiş.

    Çalışmanın öncülerinden McGill Üniversitesi Genetik Epidemiyolojisti Brent Richards; elde ettikleri bulgulara göre, yüksek Multipl Skleroz geliştirme riski bulunan bireylerde; sözgelimi ailesinde bu hastalığı taşıyan bireyler olması durumunda, bireyin yeterli derecede D vitamini alımını sürdürmesinin hayli önemli olduğuna dikkat çekiyor. Düşük D vitamini seviyesini normale getirmek oral takviyelerle mümkün.

    Bilim adamları aynı zamanda, D vitamini ile Multipl Skleroz arasında mevsimsel bir paradoks olduğunu da belirtiyor. Güneşli ilkbahar ve yaz günlerinde; D vitamini seviyesinin yüksek olmasının gerektiği zamanlarda, hastaların Multipl Skleroz semptomlarını daha çok yaşamaya eğilimli olduğu görülmüş. Eylül ayında Cell dergisinde yayımlanan bir çalışma; sonbahar ve kış dönemlerinde geçtiğmiz 5 yıl içinde 139 hastaya semptomların %32 oranınnda daha az nüksettiği gözlemlenmiş. Bu noktada; sonbahar ve kış dönemlerinde kişilerin uyku süresince salgıladığı Melatonin hormonunun seviyesinin yükselmesi de cabası.

    Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada da, Melatonin hormonunun salgılanımının az olduğu durumlarda skleroz ile ilgili daha çok komplikasyon yaşadığı görülmüş.

    Ancak çalışmanın diğer yazarlarından Francisco Quintana, Melatonin’i Multipl Skleroz için bir ilaç olarak kullanmanın sakıncalı olduğunu; yan etkilerinin unutulmaması gerektiğini ekliyor. Quintina’ya göre; hastalığın semptomlarının mevsimsel nüksetmesinde her ne kadar Melatonin sorumlu gibi görünse de; D vitamininin önemli bir rol oynadığı da açık.

    Çalışmayı son derece heyecan verici bulan bilim adamları; Multipl Skleroz tedavisinde D vitamini ile Melatonin bağıntısını daha da geliştirme yönünde.

    https://www.sciencenews.o...in-bad-multiple-sclerosis
    5 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük