Öncelikle bloatware demek telefonların içinde gelen ve pek kullanılmayan ama bunun yanında telefonun hafızasını ve ram'ini harcayan uygulamalardır. Ancak herkesin kullanıp kullanmadığı uygulamalar farklı olacağından bloatware uygulamaları sizin tercihlerinize göre değişir. Bunlar bir çok kişi için genellikle "pen up""galaxy apps""s-film" tarzındaki telefonu aldığınız günden sonra bir daha açmayacağınız programlardır.
Bunun dışında telefonu yaklaşık 3 aydır kullanıyorum. Gayet memnunum ve elimden geldiği kadar her konuda merakı olanlara yardımcı olmaya çalışırım.
Telefon hakkında bir kaç işe yarayacak şey söylemek istiyorum. Bunlar özellikle direkt reklamlarda, incelemelerde vs anlatılmayan "easter egg" veya "tips & tricks" tarzında pek dillendirilmeyen özellikler.
Örneğin telefonun kilit ekranında bir şifre varsa ve sizin hızlıca not almanız gerekiyorsa, şifreyi giremeyecek durumdaysanız, s-pen'in tuşuna basılı tutarak kilit ekranında boş bir yere çift tıklıyorsunuz ve anında görev notu penceresi açılıyor.
Kendi oynatıcısından video izlerken güç tuşuna bir kere basıyorsunuz ve telefon artık kilitleniyor, ana ekran tuşu geri tuşu, ekrandaki tıklamalar falan komple devre dışı kalıyor ve video keyfinizi hiç bir sakarlık bölemiyor. Tekrar güç tuşuna basınca açılıyor.
Telefonun kendi klavyesini kullanıyorsanız eğer, dil ayarlarından kısayol tuşlarım bölümüne girip klavyedeki rakamlara kısayol cümleleri atayıp tek tuşa basılı tutarak paragraflar yazabiliyorsunuz. Örneğin benim 1 rakamında "meşgulüm sonra konuşalım" 2-3 rakamlarında e-postalarım kalan diğer rakamlarda da şifrelerim, nicklerim vs var. Tavsiye ederim çok kullanışlı bir özellik.
Bunun dışında telefonun şarjından memnun olmayan arkadaşlara bir kaç tavsiye de vermek isterim.
-Telefonunuzun işletim sistemi 5.0.1 ise jet hızıyla ya 4.4.4 e düşürün, ya da 5.1.1 e yükseltin, ama ne olursa olsun o sorun dolu, şarjı hemen bitiren, ısınan, kısacası telefonu aldığına alacağına pişman eden o lanet 5.0.1 işletim sistemi sürümünü kullanmayın. Nasıl yapacağınıza gelecek olursak da "sammobile" adlı sitenin "firmware" bölümünden yeni çıkan tüm romlara göz atıp istediğiniz sürümü indirebilirsiniz. Daha sonra da odin adlı program yardımıyla kurup "şimdiye kadar ne salakmışım da buna katlanmışım" diye düşünmeye başlayabilirsiniz. (Not: Şarj konusunda en iyi sürüm 4.4.4 rusya sürümü, Görsellik ve hız konusundaki en iyi sürüm de 5.1.1 rusya sürümüdür.)
-Bloatware'ler yani telefonun içinde gelen ve sizin kullanmadığınız uygulamalar, siz ne kadar kullanmasanız da arka planda sürekli çalışırlar. Onun için kullanmadığınız her şeyi devre dışı bırakın.
-Kesinlikle ama kesinlikle Clean Master, CCleaner, CM Security gibi ram katili, arkada sürekli çalışan şeyler kullanmayın. Çok kullanmak istiyorsanız da benim gibi ayda bir indirip taratıp silin. Android market'ten indirdiğiniz uygulamalardan telefona virüs bulaşması gibi bir ihtimal yoktur. Onlar markete girmeden önce bir çok kontrolden geçiyorlar. Boşuna telefonunuzu ağlatmayın. Çünkü bu programlar bir saniye olsun durmazlar ve telefona ağır yük bindirip hem hantallaştırır hem şarjını yer.
-Samsung super amoled adlı ekran teknolojisini kullanır ve bu ekran teknolojisinin bir avantajı koyu renklerde şarj harcamasının azalması, hatta siyah renk gösterirken neredeyse şarj harcamaması. Bir dezavantajı ise renk tonları açıldıkça ve parlaklık arttıkça şarj tüketiminin artması, hatta parlak beyaz bir sayfada su gibi şarj içmesi. Onun için de koyu arka planlar kullanmak, sitelerin gece görüşü modunda takılmak, kısaca mümkün olduğu her durumda telefonu siyaha yakın renklerde kullanmak şarj ömrünü etkileyecektir.
-Biraz klasik olacak ama konum ve senkronizasyonu kapatmak da çok işe yarayacaktır.
-Ayarlardan telefon hakkında bölümüne girip yapım numarasına 7 kere basınca geliştirici modu açılır. Bu modu açıp oraya girdikten sonra animasyonlar bölümünden telefonun animasyonlarını kapatırsanız buda şarj ömrünüzü etkileyecektir.
Şimdilik benden bu kadar. Merak ettikleriniz olursa yardımcı olurum.