Fransiz soylusu Hugues de Payen tatafindan 1119 da 9 sovalyeden kurulmus kudusteki hacilari korumak icin. Kurulduktan 10 yil sonra da katolik kilisesi tarafindan resmi olarak taninmis. Bankacilik olaylariyla falan hacilara kolaylik saglamislar.
Hacli savaslarindan sonra tarikata borcu olan fransiz krali kafirlik ve escinsel suclaei iddiasiyla papa 5. Bilmemneye baski yapip tarikati 1312 de yok etmis mal varligina el koymus. Tarikat uyeleri yakilarak oldurulmus. Son olarak da 1314 de Jacques de Molay ve tarikat uyeleri kaziga baglanarak yakilip idam edilmis.
Birinci hacli seferlerinden sonra bircok haci kutsal yerlere giderken soyulup oldurulduler. Fransiz soylusu ve arkadasi godfred de bu tarikati kuruyo. Kurarken hacilara yardi amacli kurduklari icin de kudus kralindan destek istiyolar onlar da zeytin daginda bi tapinak veriyo bunlara. Finansal bi gelirleri yok tamamen bagislara bel baglamis halde bekliyolar.
Bu durum cok uzun surmuyo kurucu sovalyelerden birinin yegeni bi konferansta papayla konusup durumu anlatiyo. Papa da yazdigi bi fermanla bu tarikatin vergi vermeden her yerde rahatca hareket etmesini sagliyo. Bu sekilde daha da buyuyen tarikat onemli basarilar elde ediyo. Cek sistemi olusturuyolar. Mesela avrupada parayi yatiran bi haciya sifreli bi mektup veriliyo o da kudise gidince o kodlarla parasini ordan alabiliyo.