4982 sayılı bilgi edinme hakkındaki kanun ve ayrıca dilekçe kanunu gereğince iş yapılır. eğer istediğiniz bilgi ve belgeler ile ilgili olarak 15 iş günü içerisinde size cevap verilmezse başbakanlık bilgi edinme ve değerlendirme kuruluna itiraz edebilirsiniz.
bu kuruma (başbakanlığa) yapılan bilgi edinme talepleri/şikayet talepleri genelde ilgili kuruma iletilir, yakinen takip ettiğim için söyleyebilirim ki emin olun şikayetlerin % 90' ı tamamen doğrudur, ancak % 60' a yakın kısmında somut bilgi ve belge yoktur ve geri kalan % 40' ın doğru olan % 30' unun içinden % 10' luk kısmı hakkında ilgililer hakkındaki şikayetiniz sizin lehinize sonuçlanır, geri kalan hepsi ilgili kurumun kendi personelini koruması (!) sebebiyle sonuçsuz kalır.
bimerdeki bilgi edinme taleplerinin de en az % 50' si ''istenen talep, tavsiye mütalaa kapsamındadır.'' ya da ''istenen bilgi ve belgeler, ilgililerin özel hayatına müdahale kapsamındadır.'' şeklinde gerekçelerle reddedilir. adı bilgi edinme kanunu olan bir kanunu açıp incelerseniz neredeyse bilgi edinmeme hakkı kanunu olarak da yorumlayabileceğiniz maddelere rastlayabilirsiniz.
ancak bimer ve son dönemde çıkan cimer, ülkemiz adına ciddi anlamda bir gelişimdir emin olun, devlet kapılarında şikayet yapayım yok iki üç belge talep edeyim diye sürünürken çıkan kanun ve getirilen bimer ile işlemleriniz çok kısa sürede sonuçlanır hale gelmiştir. her zaman istediğinizi alamasanız da karanlıkta yakılan bir mum ışığı az da olsa yolunuzu aydınlatacaktır....