içinde yaşadığımız ve aslında kuralları, işleyiş tarazı hepimiz tarafından bilinen aşağılama ilişkilerinin ortak yanlarını formüle eden tezlerdir:
Tez-1: Aşağılama ilişkilerini tek bir insandan, bütün toplumlara; gündelik bir olaydan, Tanrısal bir olguya; şimdiden binlerce yıl öncesine kadar ki insan ilişkilerinin hemen her durumunda görmek mümkündür.
Tez-2: Aşağılama ilişkileri "ötekileştirme" üzerinde gerçekleşir ve aynı zamanda "ötekileştirme" eylemidir.
2-a) Aşağılama ilişkisi ile ötekileştirme üretilirken, aşağılayan aşağıladığı ile gerçek ortak alan dışında, aşağılama ilişkisi üretebileceği her türlü alanı ortaklaştırabilir.
2-b) Aşağılama ilişkilerinde aşağılayan aşağılanan ötekine karşı, "temsil kaynağı"; kadar aşağılama ilişkileri üretme hakkını elde eder.
2-c) Aşağılama ilişkilerinde aşağılanan aşağılama ilişkilerinde yaşadığı tahribatı gidermek için kendisine göre çevresindeki en zayıf olanı aşağılar ya da aşağılayabileceği bir zayıflık yaratır.
2-d) Aşağılananın aşağılama ilişkilerinden ne öğrendiğini görmek için, öteki ile ilişkisinde ona otorite verin.
2-e) Aşağılama ilişkisinin ötekileştirme ilişkisi içinde kurulmasını sağlayan ve böylece aşağılama ilişkisini normal ve kabul edilebilir düzeye getiren ama aynı zamanda aşağılama ilişkilerinin meşruluğunu tanımlayan en güçlü araç ideolojidir.
Tez-3: Aşağılama ilişkilerinde denge aşağılananın nesneleşmesi, aşağılayanın özneleşmesi üzerinden kurulur.
Tez-4: Aşağılama ilişkilerinin ilk doruk biçimi ölümdür.
a-1) Doruk biçim olarak ölüm
a-2) Öldürmenin dayanılmaz tercihi
a-3) intihar ve açlık grevleri
a-4) Ölüm biçimlerindeki aşağılama izleri
b) Aşağılamanın ikinci doruk biçimi küfürdür.
Tez-5: Aşağılama ilişkilerinin en net izlendiği alanlar mitoloji/din, hukuk, sanat, aşk ve savaştır.
5-a) Mitoloji /Din
5-b) Hukuk
5-c) Sanat
5-d) Aşk
5-d) Savaş
Tez-6: Eşitleme ilişkileri aşağılama ilişkilerinin bağrından doğar
Tez-7: Modern düşünce tarihinde, çalışmalarını aşağılama ilişkilerini odağında gerçekleştirmiş üç düşünür vardır: Marx, Nietzsche ve Freud...