babasi boy beyidir. kucukken atilgan yapisi varmis. Lakabi iranlilarda Timurlenk yani aksak Timurmus. Kucukken atilganligi sayesinde bir hayvanla depinirken ayagindan sakatlanip topallaşmiş. Özbeklerin cok sevdigi bir kağandir. Cengiz Soylu bir hatun almiş ve cengiz hanin varisligini ustlenmistir. Bu yuzden kendisine Han lakabi almamis Emir demiştir. Torunu Uluğ beg buyuk bir alimdir ayrica. Emir Timur 15 senede Osmanli'nin 100 senelik gucune ulaşmiş. Hindistan seferiyle Hindistani alip ordusuna filleri katmiş. Ardindan Kuzey'e Altin Orda'ya, Azerbaycan'a ve Gurcistan'a ilerleyip eski adiyla dest-i kipcakta kendine bagimli turk-mogol hanliklar birakmistir. Yanilmiyorsam, Kirim Hanligi da bunlardan birisidir islam Giray Han soyundan gelenler Kirim Hanligini idare etmişlerdir. Timur'un Altin Orda'yi parcalamasi sonucu Dogu Slavlari Knezlikleri, asagilara dogru inip Kirim'i ihlaka ve Car 1.Petro'yla buyuk bir buyumeye gecmislerdir.
Anadolu'ya yonelen Timur, Sivas'i almis ve Yildirim Bayezid'le mektuplasmalar yapmistir. Yildirim Bayezid asiri kizgim ve ozguvenli hareketleriyle Timur'dan asagilayici sekilde bahsederken, Emir Timur tam tersi "Sultan-i Rumi" seklinde sade sekilde bahsetmistir. 2 Turk hukumdar 1402'de Ankara'da karsi karsiya gelmistir. Ankara'nin o zamanlar uzun agaclarla dolu olmasi fillerin saklanabilmesine olanak saglamis ve Timur Osmanli ordusunu bozguna ugratmistir. Yoluna devam edip izmir'i de alip geride eski anadolu beyliklerine ozgurluklerini verip iran'a donen Timur Yildirim Bayezid'e iyi davranmis hatta oldugu zaman uzuldugu de soylenir. Şam veyahut Haleb'te 1.Yezid'in mezarini askerlerine işetip fillerle yiktirtmiştir. Cin seferi sirasinda da uçmağa varmiştir. Ardinda birakilan parcalanmis Osmanli 11-12 senelik fetret donemini Mehmet Celebiyle atlatacak ve tekrar buyumeye devam edecektir. Timur imparatorlugu ise iran'da hakimiyetini yavas yavas kaybedecek ve yerini Karakoyunlular daha sonra Safeviler alacaktir.
Rus arastirmacilar Timur'un mezarini acacaklarini ve inceleyeklerini ogrenen Ozbekler, mezar acildigi taktirde buyuk bir savasin cereyan edecegini belirtmisler ve 3-4,gun sonra Naziler Barborossa harekatiyla 1941 Haziraninda SSCB'ye gireceklerdir. Ve ardindan mezar kapatildigi 1945'ten sonra Reichstag'ta SSCB'nin bayragi dalgalanacaktir. Bu rivayetler Özbeklerin ne kadar Emir Timur'u sevdiklerini gosteriyor.