imam hatip liselerinin basarisinin sirri

entry33 galeri
    30.
  1. ismi imam hatip lisesi olan bir okulun mezunları neden diğer liselerden farklı olmadığını inatla vurgulamak için yarışa girerler? nedir bu diğer liselerle aynı hezeyanı?

    ama işin bir de başka yönü var. diğer liselerle okutulan derslerle birlikte burda bir de dini dersler, bilgiler verilir. yani hem bilimsel, hem dini eğitim bakımından tam yetişir bu insanlar. oluşturulmak istenen imaj budur.

    geçiniz efendim. ismi imam hatip lisesi olan lisede neyin öğretileceği, ne üzerinde durulması gerektiği ve neden böyle olduğu apaçık ortadadır. imam hatip liseleri dini öğretim verilmesi gereken, bu amaçla kurulan meslek liseleridir. nasıl ki torna tesviye bölümü, elektrik bölümü, kız meslek liseleri, hemşirelik meslek lisesi gibi meslek edindirmeye yönelik okullar varsa, imam hatip liseleri de bu amaca yönelik açılmışlardır.

    sonra...

    sonra din elden gidiyor nidalarıyla türkiye'de 1940'lardan itibaren karşı devrim başlamış, pek çok atatürk devriminin önce devrim vasfı ortadan kaldırılmış (bkz: türkçe ezan)* sonra da bu karşı devrimin amaçlarına uygun insan yetiştirilmesine yönelik çalışmalara başlanılmıştır. 1917'deki sovyet devriminden sonra etrafındaki güçsüz ülkeleri teker teker yutan sovyetler birliği'nin ikinci dünya savaşı'dan sonra daha da güçlenmesi, çin'in de bu yolda ilerlemesi, latin amerika'daki solculuk rüzgarlarından çıkan karışıklıklar, batılı gençlerin fokurdayan sol eğilimli 68 ruhu nedeniyle buna dur demek için yola çıkan amerika, sözde komünizme engel olmak için avrupa'da ikinci dünya savaşı'ndan sonra at koşturduğu ülkeleri* kullanırken, ortadoğu ve kuzey afrika'nın bahtına da yeşil kuşak modeli uygun düşmüş, ikinci dünya savaşı'nda düşman olarak savaştığı, lanetlediği nazileri soğuk savaşta neferleri haline getirmekten çekinmemesine paralel şekilde, şu anda ilendiği müslümanları pompalama pahasına pek çok ülkede terör estiren, islami darbeler yapan, akımlar yayan örgütler oluşmasına neden olmuştur*. tabii türkiye gibi hibrit bir ülkede gençlerin direnmesine pabuç bırakmamış, öncelikle 3 sağ liderin kanını 3 fidandan almış, ardından da komünizme tıpa tıkamak amacıyla, o dönemde toprak reformunun gerçekleşememesinden kaynaklanan ağalık düzeninin yetiştirdiği parlamenterlerin de çıkarlarına uygun düşecek şekilde, din adamı yetiştirmeye yönelik imam hatip liselerinin gün be gün çoğaltılmasına yönelik atılımlara girişmiştir (bkz: morrison süleyman)*. e tabi bu işler böyle gelişiyor. sevabı katlama uğruna hangi cemaate imamlık edeceği belli olmayacak sayıda insan bu okullardan mezun oldukça ve istenilen doğrultuda insanlar buralardan çıktıkça kendini besleyen bir sektör haline gelen bu karşı devrim kaleleri, gün be gün artmış, amacından sapmış, mezunları çoğaldıkça istihdama yönelik çözümler bulunamadıkça, bu okulların işlevleri farklılaştırılmış, daha genel meslek liselerine, hatta düz liselere benzer bir misyon kazandırılmış, bugüne kadar bu süregelmiştir.

    ne bekliyorsunuz? aman ideoloji tehlikeli değildir, simgeler şöyledir, böyledir, insan hakları, din vicdan özgürlüğü; bu tip kavramları sulandıran, bulandıran bu insan tipini yetiştiren kurum hakkında ne söylenebilir?

    evet ne bekliyorsunuz? buralardan mezun olan insanların yüzüne, evet, sizler karşı devrimcilersiniz derseniz, o adam elbette ki kendini savunacaktır. bir insanın tüm hayatını belki kendi bilinçaltında bile çöpe atmış olmasının diyetini tek başına ödemesini bekleyemezsiniz. tabii bu psikoloji sadece imam hatip liseli bir kişinin değil, elektrik mühendisi olmak varken yeterince okuyamayıp elektrik teknisyeni olarak kalan insanın da psikolojisidir.

    gün, futbol takımı tutar gibi inat muhasebeleriyle dogmalara tutunma günü değil, açık yüreklilikle kavramları gözden geçirip doğru olanı mantıkla kavrama günüdür. gerçekten bir yaratıcıya inanan herhangi bir insanın seçmesi gereken yöntem, dayılanan üç beş iktidar arsızının değil, gerçek anlamda yaratanının kulu olma yoludur.

    imam hatip liselilerin başarıları işte bu pek çok taraftan beslenen kinin dışa vurumudur. sen imamsın, sen hatipsin denilip köşeye atılmayı hazmedemez elbette. bu insanlar yaratıldı, ne olacak şimdi? çağa ayak uymazsa ezilecek, yitecek. ne oldu sonunda? işte adam azmetti okudu. dogmatizmini amerikan pragmatizmiyle birleştirip en azından üniversiteleri bitirebilecek başarılar elde etti.

    olması gereken ne öyle ne böyle. olması gerekeni mustafa kemal bize yaşayarak ve yaşatarak gösterdi. örnek almasını bilene...
    5 ...