öncelikle bahçeli'den bahsedelim. bahçeli bu partiye çok şey katmıştır. %8 üzeri oy göremeyen partinin oyunun neresinden bakarsak bakalım ikiye katlamıştır. 90lı yıllara göre çok iyi bir liderdir. bu yüzden mhp'den daha çok oy alan dsp, anap, dyp, refah gibi partiler tamamen erimiş yada etkisizleşmiştir. demirel, erbakan, ecevit, yılmaz, baykanl ve çiller gibi siyasetçiler bahçeliye göre çok geridedir. büyük bir akedemisyendir. mhp için yaptığı hizmetler asla unutulmayacaktır.
madalyonun birde öbür tarafından bakalım. bahçeli 2010lu yıllara göre çok geridedir. artık siyaset düzgün hitabet yeteneği istiyor. insanlar karnının doyacağının garantisini istiyor. istikrar, demokrasi, büyük devlet olmak istiyor. kadın hakları, alevi hakları, din özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, adalet bu ülkenin öncelikleridir. medyanın önemi artık eskisine göre çok daha fazla. yeniçağ ve ortadoğu dışında hiçbir basın yayın organın yok. sosyal medyada etkin isimlerin yok. türk milliyetçisi olmak bunların hiçbirisine engel değil.
bu saydığım sebepler yüzünden artık bahçeli'nin devir teslim yapması gerekiyor. fakat bu yeterli olmayacaktır:
- 80 milletvekili arasında sadece 4 bayan vekil var. %5 ancak ediyor. mhp'de bayanlar daha çok ön plana çıkmalı. en basitinden annemin memleketi manisa'da bir tane bile bayan aday yoktu. izmir'de 4 vekil çıkardık fakat oktay vural dışında hangisini tanıyoruz. oysa senem kılıç gibi çok çalışkan adayımız vardı keşke oktay vural ile kendisi seçilseydi de mhp izmir'den sadece iki vekil çıkarsaydı. aynı şekilde osmaniye'de 3. sıra adayı olan değerli bir adayımız vardı. elif lağoğlu seçilebilecek yere konulsa ne olurdu sanki. her ne kadar çorum'dan vekil çıkaramasak ta aybüke topçubaşı ekici ilk sırada olmalıydı. bunların dışında bayan vekil adayları oldukça az sayıdaydı. meral akşener ve ruhsar demirel gibi güzel insanların olduğu partimize daha çok bayan vekil lazım.
- bazı illere o ille alakası olmayan isimler konuluyor. balıkesir ve gaziantep'te gördüğümüz üzere ismail ok ve ümit özdağ aday gösterilerek mhp bu illerde oyunu çok yükseltti. fakat antalya'da ilk 4 sırada 3 manavgatlı olması, muğla'da yörük dernekleri başkanının saçma sapan sıraya konulması, manav türklerinin çoğunluk olduğu sakarya'da manav aday koyulmaması ve kahramanmaraş'ta elbistanlı aday olmaması yüzünde mhp bu illerde gelişme gösteremedi.
- parti içindeki gereksiz dinazorların görevine devam etmesi ayrı bir saçmalık. muğla'da mehmet erdoğan, izmir'de ahmet kenan tanrıkulu gibi gereksiz insanlar hala milletvekilliği yapıyor. fakat bu insanları doğru düzgün kimse tanımıyor.
- bu parti mezhepçi politika yürütmüyor fakat 80 vekilinden sadece 1 adet alevi milletvekili var. bu ülkede alevilerin en çok oy verdiği ikinci parti olmasına rağmen mhp alevi milletvekili çıkaramıyor. antalya'da tolga alıcı gibi tahtacı alevilerinden önemli bir aday seçilebilecek sıraya konmalıydı.
- parti ümit özdağ ve koray aydın gibi küskünleriyle barışırken mansur yavaş, sinan oğan gibi ülkücülüğü tartışılmaz insanları partiye küstürmeye devam ediyor. artık türk milliyetçilerinin tek yumruk olması gerekiyor. akp numan kurtuluş ve süleyman soylu gibi muhafazakar isimleri, chp yılmaz büyükerşen ve murat karayalçın gibi sosyal demokratları bünyesine katarken mhp resmen yerinde sayıyor.
- seçim öncesi konuşulan milli ittifak olsaydı mhp 21 vekil kazanacaktı. az rakam değil bu 21 sayısı. ne olursa olsun mhp'nin siyasi ittifak yapması gereklidir: (bkz: milli ittifak/#28496872)
- partinin kadın hakları ve çevrecilik konusunda duyarlı kanadının sayısı oldukça düşük. mhp'nin bu alanda kendisini geliştirmesi gerekiyor.
- partinin yurtdışı bağları çok zayıf. yurtdışından gelen oylarla 3 milletvekili eksik çıkardığımız not düşülsün
- parti muhafazakar kimliğe bürünsede muhafazakar kişileri ön plana çıkarmıyor. başörtülü doğru düzgün aday gösterilmiyor yada dindar kimliği bilinen vekil sayısı oldukça düşük. laiklik dindar insanların siyasetten uzaklaşması değil, siyasetin dinden ayrı durmasıdır.