hz. muhammed ilk dönemler bu nikaha cevaz vermiş ancak sonradan bu uygulamayı kaldırmıştır. işin ilginç tarafı hz. ömer dönemine kadar bu uygulama devam etmiş ancak hz. ömer " kim üç şahit getirip bu uygulamanın hz. peygamber tarafından kaldırıldığını kanıtlayamazsa mut'a yapanları cezalandıracam " dedikten sonra kaldırılmıştır.
konuyla ilgili hadisler genelde abdullah ibn-i abbas tarafından rivayet edilmiştir. ancak bu rivayetler de sahih kaynaklarda birbirleriyle çelişmektedir. şia mezhebinde ( günümüzde iran kalesidir) hz. ömer döneminde tamamen yasaklandığı için ve şii'ler de hz. ömer'i muteber sahabeler arasında görmediği için hz. ömer'in keyfi bir uygulaması olarak görmektedirler.
şii'ler tarafından da mut'a nikahı seferde olmak ya da eşinden uzun süre uzakta olmak gibi şartlara bağlanmıştır ama günümüzde tamamen bu şartlar ılımanlaştırılmıştır.
cariyelik gibi paran kadar sevişebileceğin ya da diğer işlerinde kullanabileceğin kadınlar satın alabildiğin halde , tarihsel süreç içerisinde cariyelik kurumu kalktığı için günümüz islam hukuku kitaplarında bahsedilememektedir bile.
islamın en yumuşak karnı olan kadın sorunsalı, üzerindeki tozların kaldırılmasını beklemektedir.