kapsamdan kasıt, ayrıntı ve yönetim şekilleri. yani günümüzde strateji denince akla gelen standart madenden parayı işçilerle taşı, bina kur ve yardır mantığından daha önemli dinamiklere sahip.
ama bu dinamikler oyunu bir yönetim simülasyonu yapmıyor. diplomasi ağırlıklı rts diye tabir edebiliriz.
örneklendirmek gerekirse, oyunda ki savaşlardan kısa bir problemler silsilesi sunarsak; köyde yaşayan insan sayısı belli, bunlardan asker yaratırsanız, askerlerin maaşları ekonomiye ek yük getirecek, köylerden topladığınız vergi düşecek, köylere olan satışlarınız azalacak ve köylü nüfusunuz az olduğundan yiyecek sıkıntısı içerisine gireceksiniz. savaş uzun sürerse krallığınız ekonomik olarak çökecek ve halkınız aç kalacak, bu da isyanlara sebep olacak. isyanlar yüzünden sivil öldürmek zorunda kalacaksınız ve yaptığınız bu eylem zaten ekonomisi batmış, yiyecek sıkıntısı çeken bir imparatorlukta pamuk ipliğine bağlı olan loyaltyi sıfırın altına çekecek, bitmek tükenmek bitmeyen isyancılarla, ekonomik zorluklarla, yiyecek sıkıntısıyla ve tabii ki savaştığınız düşmanlarınızla başbaşa kalacaksınız. sizin elinizde tuttuğunuz maden ocaklarında gözü olan ve size diş geçiremeyen diğer devletlerinde siz yere düşünce ardı arkası kesilmeden savaş açmaları da cabası olacak.
yani oyunda savaş açmak ciddi anlamda cesaret isteyen bir iş. höldür höldür savaşayımdan daha çok diplomasiyi kullanmak ve düşmanlarınıza diplomatik baskı uygulayabilmek için güçlü olmak zorundasınız.
örneklendirirsek; mükemmel bir ekonomisi olan ama ordusu olmayan bir devlet; şüphesiz haraç manyağı olacaktır.
hoş, oyunun içerisinde bulunan frytan isimli mitolojik ırklar, serinin 2ncisinden sonra insan kullanımına açılıyor ve onlarla oynarken bu tarz yönetim mevzularıyla uğraşmıyorsunuz. haraca bağladığınız köylerden gelen parayla asker üreterek direkt saldırıya geçebilme imkanı sağlanıyor.
seven kingdoms II:frytan wars ve seven kingdoms III:conquest isimlerinde devam oyunları da mevcut.