özel üniversite vs devlet üniversitesi

entry35 galeri
    25.
  1. maltepe üniversitesinde tam burslu 4 sene geçirmiş bir insan olarak çok rahat yorum yapabileceğim başlıktır.
    maltepe üniversitesi ülkenin hatırı sayılır, çok başarılı ve isim yapmış birkaç özel üniversitesinin ardından gelen vasat üstü özel üniversitelerden biridir. yani tam diğer okullarla karşılaştırmalık. özel üniversitelerde en büyük problem öğrencilerdir. zengin, şımarık, tiki, piç vs konularına hiç girmeden direkt zeka olarak ele alacağım. evet malesef burslu öğrenciler ve bazı alan dışı okuyan veya zeki ama çalışmayan öğrenciler dışında özel okuldaki öğrencilerin %60 civarı gerizekalı oluyor. net kere net bir durum bu. örneğin benim sınıfımda 15 kişi vardı. bunların 10 tanesi düpedüz gerizekalıydı. şimdi gerizekalı derken ağzından tükürük akıp gezen bön bön bakan insanlar gibi düşünmeyin tabi ki ama onlarla konuşurken, derslerdeki yorumlarından vs bunu çok rahat anlayabiliyorsunuz. çok net bir anlama ve kavrama yoksunluğu, bakış açısı eksikliği, yorumlama yeteneksizliği ne ararsan bunlarda.
    insanlarını bir kenara bırakıyorum şimdi. kantini çok pahalı oluyor bu özel okulların. deli gibi insan sömürüyorlar. e tabi okulda spor arabalardan, mini cooperlardan falan geçilmeyince haklılar bu kantinciler de napsın.
    gittiğim devlet okullarında gözlemlediğim kadarıyla, özel okulların kampüsleri, sınıfları, teknolojik imkanları bir tık daha modern. ama bir tık. daha fazla değil. bizim sınıflardaki projeksiyonlar boyna arızalıydı mesela. e bu okul sahipleri boşuna o kadar zengin olmamış. masraftan kısacaksın sürekli.
    o devlet okullarındaki güzel klüpler, etkinlikler, o çok güzel arkadaş ortamları birlik beraberlik falan hiç bir şekilde maltepe üniversitesinde görmedim. bu yine insan kalitesinden kaynaklanıyor.
    bir de özel üniversite diyince insanın aklına ileri gelen ailelerin çocukları, modern zengin insanlar falan geliyor ama mezuniyet töreninde çok açık görüldü ki, ailelerin %20-25 civarı modern, ileri gelen aileler. geri kalan kısım köylü yine. paranın kimde olduğu belli olmuyor işte.
    şimdi 4 yılını özel üniversitede geçirmiş biri olarak söylüyorum; çok çaresiz kalmadıkça (istediğin bölüm o şehirde bitek o okulda vardır da mecburen gidersin) özel üniversiteye kesinlikle gitmeyin. devlet üniversitesinde anlarsın üniversite okuduğunu. özelde müşteri gibi gider gelirsin her gün.

    edit: şunu da söylemek istiyorum, özel okulda okuyan herkesin parası var zannetmeyin. çok zor şartlarla sırf çocuğu okusun adam olsun diye birikmişini bitiren, kredi çeken borç harç içinde okutan da çok var. hatta bizim sınıfta yarı burslu 2 kişi akşamları tekstilde çalışıp gündüzleri okuyordu 3-4 saatlik uykuyla. belki %5-10 luk kısım bunlar ama öyle hemen özyargıyla yaklaşmayın.
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük