alkolün insan sağlığına zararının yanında belki de en önemli zararı topluma ve aileye verdiği zararlardır. alkol kişisel bir eğlence aracı değildir. toplumu ve aileyi derinden yaralayan bir tehlikedir. alkol, davranışlar ve kişilik üzerinde birçok olumsuz etki yapmaktadır. kişinin düşünme, değerlendirme, yorumlama yeteneğini azalttığı gibi davranış ve duygularını da olumsuz etkilemektedir. alkol bağımlısı kişi alkolün etkisi ile sosyal hayatta bilerek veya bilmeden birçok zarar verebilmektedir. alkol bağımlılığı ilerleyen bir hastalıktır. ilk başta alkol bağımlısının çevresindeki kişiler onun içmesinden çok fazla etkilenmezler. ancak, kişi giderek artan miktarlarda ve sıklıkta alkol kullanmaya devam edeceği ve çoğunlukla kontrol kaybı yaşayacağı için tüm ilişkileri ve sosyal hayatı kötü bir şekilde etkilenecektir. hastalığın ileri dönemlerinde sızıncaya kadar içen ya da sabah kalkar kalmaz içmeye başlayan kişi, işine gidemeyecek ve sonunda işini kaybedecektir.
alkolün toplumsal sonuçları nelerdir
kontrol kaybına bağlı olarak, alkol bağımlıları suç işleme eğilimi gösterirler; hırsızlık yapabilir, kavga çıkarabilir, öldürme ve yaralama gibi davranışları gösterebilir. karıştıkları kavga ya da benzer durumlar yüzünden adli problemlerle karşılaşabilirler.
ülkemizde işlenen suçların ve gerçekleşen kazaların çok ciddi bir oranı alkolden kaynaklanmaktadır.
işlenen suç veya gerçekleşen kaza alkolün etkisi
cinayetler %85
eşlerini dövme %70
trafik kazaları %65
akıl hastalıkları %60
tecavüzler %50
şiddet olayları %50
kontrol kaybına bağlı olarak, alkol bağımlıları çok fazla kaza yaparlar. başlarına ev, iş ya da trafik kazası gelme ihtimali çok yüksektir.
alkol hayatının en önemli amacı haline geleceği için eskiden yaptığı hiçbir şeyi yapmayarak kişi sadece içki içecek ve tüm sorumluluklarını bir kenara itecek ve yakınlarından gelen yardım tekliflerini de geri çevirecektir. buna bağlı olarak, ailesiyle ve yakın çevresiyle ilişkileri bozulacaktır. ekonomik olarak sıkıntı çeken ailenin içki ve meze için para ayırması, ailenin diğer giderlerinin kısıtlanmasına ve giderek yoksulluğa sebep olur. alkol bağımlısının iş veriminin düşmesi, işsiz kalması, iş kazasına uğraması da aile için sorun oluşturur. aile içi huzursuzluk, özellikle çocukların psikolojik sorunlarının oluşmasında, okul ve iş başarılarının düşmesinde etkilidir.
alkolik kişi hem ailesi hem de çevresi tarafından olumsuz algılanabilir ve dışlanabilir. aile içi geçimsizliklerin, kavgaların, şiddetin ve boşanmaların da bir numaralı sorumlusu alkoldür.
çeşitli organik hastalıklara sebep olan alkolü kullananlarda, sinir harabiyeti, vitamin eksiklikleri, siroz gibi kötü sonuçlar oluşabilir. bu durum, daha fazla sağlık harcaması yapılmasına sebep olur.
ülkemizde ileri derece alkol bağımlılığı, siroz hastalığı ve ölümlere sebep olabilecek kadar ciddi bir problemdir. bu nedenle, alkol ile mücadelede toplum olarak bilinçlenmek çok önemlidir. bu konuda yapılabilecek neler olduğu toplumsal olarak düşünülüp değerlendirilmeli ve geç kalınmadan küçük yaşlarda eğitsel olarak uygulanmalıdır.