kırım tatar milli hareketinin diasporadaki liderlerinden. Cafer Seydahmed Kırımer'in ardından liderliği o devraldı. Romanya'nın Dobruca bölgesindeki Azaplar köyünde doğdu. Romanya'da hukuk eğitimi aldı. Romanya'da hem Kırım hem de Osmanlı Türklerinin aydınlanmasına yönelik dernekler kurmuş ve mecmualar çıkarmıştır. Bu mecmualardan en önemlisi Emel Mecmuasıdır. Kırım Türklerine yönelik olan bu dergi yaklaşık 10 yıl sürmüş ve Romanya'da ve Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarlarının aydınlanmasında ciddi rolü olmuştur. Dergi, ii. dünya savaşı öncesi kapanmak zorunda kalmıştır.
Cafer Seydahmed Kırımer'in emriyle Müstecib Ülküsal, Almanya'ya giderek Almanların Kırım'a yönelik amaçlarını öğrenmek için görüşmeler yapmış, Almanların da SSCB gibi niyetlerinin Kırım'ı sömürmekten ibaret olduğunu görünce Kırım Tatar milli hareketi, savaş boyunca taraf tutmamış, ancak Almanya'da temsilci bulundurarak esir düşen Kırımlıları kurtarmaya çalışmıştır. Kurtarılabilen Kırımlılar, daha sonra mülteci olarak başta ABD olmak üzere Türkiye, Almanya, Latin Amerika gibi ülkelere yerleşmişlerdir.
Savaş sonrası Müstecib Ülküsal, Türkiye'de milli faaliyetlerde bulunmaya devam etmiş, 1960'dan itibaren Emel dergisini tekrar yayınlamaya başlamış ve 1996'da vefat edene dek derginin sürmesini sağlamıştır. Bu anlamda Emel dergisi Türkiye'nin en uzun soluklu dergilerinden biridir.