1. Çin-Japon savaşı; genişlemek isteyen ve bunun için kaynağa ihtiyacı olan çiçeği burnunda imparatorluk 1894 yılında büyük ama geri kalmış olan Çin'e savaş ilan etti. Bu savaşın esas sebebi Uzakdoğudaki hakimiyet kavgası ve Kore topraklarıydı. Kaybeden Qing hanedanı Şimonoseki Antlaşmasını imzalamak zorunda kaldı. Tayvan Japon toprağı olurken Kore Çin'den ayrıldı.
2. Çin-Japon savaşı; 1931 yılında Japonlar milliyetçi ve sarı ırkçılık akımıları ile genişlemek ve dünyaya hükmetmek istemeye başladılar (Tanaka planı) . En ideal hedef tabi ki geniş toprakları olan geri kalmış Çin Cumhuriyeti idi. Büyük bir ülke olsa da Çin parçalanmış vaziyetteydi. Savaş lordları, derebeyler ve valiler kafalarına buyruk hareket ediyor, ülke fakir ve savaşacak gücü yoktu. Japonlar Mançurya ve iç Moğolistan'ı zorlanmadan ilhak edip kukla devletler kurdular. Milletler cemiyeti tepki gösterse de bir şey yapamadılar ve Japon genişlemesi devam etti.
Japonların görüşüne göre Çin ilk hedef ve kesinlikle alınmalıydı. (Hitler ve Sovyetler ilişkisi gibi)
Gözü doymayan Japonya 1937de tam anlamıyla Çin'e saldırarak 2. dünya savaşının bir cephesi olacak Çin cephesini açtı. Kanlı muharabeler ve akıl almaz katliamlar sonucu 6 ayda Pekin, Şangay ve başkent Nanjing düştü ama bu yenilgiler de Çan Kay Şek'in gerilla savaşı verme kararı da etkiliydi. Çin ordusu Japonlar ile normal bir savaşta çarpışamazdı. Zaman kazanarak müttefik yardımlarını beklediler. istediklerini de aldılar ama 1945 yılına gelindiğinde ülkenin yarısı harap olmuş, milyonlarca insan mülteci konumuna düşmüştü. Zayiat ise 2 milyondan fazla ölen asker, 5-17 milyon arası sivil. Çin atom bombası atıldığı sırada bile Japonları yenememişti. Amerika kazanınca Çin de kazanmış sayıldı.
3. Çin-Japon savaşı; Süper güç adayı Çin ve ezeli düşmanı, Amerikan müttefiği Japonya. Böyle bir savaşın çıkması için binlerce olay yaşanmalı çünkü iki ülke de bu kadar büyük bir savaşı kaldıramaz. Japonya ve Nato karşısında Çin; en büyük 3 ekonomi harp ederse dünya ekonomisi çok zarar göreceği gibi askeri ve insani zayiat da yüksek olucaktır.
Eğer olur da bir gün son büyük savaş- 3. Dünya savaşı çıkarsa bu savaşı izleyebiliriz.