allah ile tanrı yı farklı şeyler sanmak

entry9 galeri
    7.
  1. ne fark eder. inandıktan sonra ne diye hitap ettiğin. içindeki inanç onun buyurduğu şekilde ise ne dediğinin önemi yok. ayrıca tanrı sanıldığı gibi "gavur icadı" da değil. öz türkçede bulunmakta ve yaratıcı anlamına gelmekte. ayrıca 14. yüzyıla kadar ilk müslüman türkler tanrı da derdiler. bunu o dönemin yazılı eserlerini bir kere olsun okumuş insanlar ya da hiç değilse araştırmış insanlar bilebilirler.

    türkler islama geçişten önce de yine tek tanrı inancına yani gök tanrı inancına sahipti. yaratıcıları da kök tengri idi.

    allah, ilah ve rab bildiğiniz üzere arapçadır. tanrı ise türkçe kökenlidir. nemrudun kızı türküsünde "... mevlam gör bizi" kısmında mevlam geçmekte. bu da yine allah, tanrı ile aynı anlama gelmekte olup bu ise farsça kökenlidir.

    yani herhangi birisini kullanınca kimse kafir falan olmuyor.

    arapçası: allah, rab, ilah...

    farsçası: mevla ve hüda

    türkçesi: tanrı ve çalap

    ve yine ayrıca türk milleti kadar tarihine, geçmişine yabancı millet yoktur. zira türk milleti osmanlı ile var olmadı. osmanlı türkçe dilini dışlamış ve arap etkisine girmiştir.

    ayrıca son olarak söylemeliyim ki "allah", islamiyetle birlikte gelen bir sözcük değildir. islamiyetten önce de arapların kullandığı ve o dönemki put inancına ait olan "el-ilah" sözcüğünün karşılığıdır. el-ilah ise en büyük put için söylenirdi. gelelim "ilah" sözcüğüne. ilah sözcüğü ise sümerler tarafından tanrılarına verilen isimdi. sümer dininde ilah aslında tanrı, allah, rab, mevla, hüda demek yani.

    el-ilah'ı ise yani en büyük putu hz. muhammed yıkmıştır.

    daha açıklama gerekiyor mu bilemiyorum ancak el-ilah kavramını ilahiyatçılar dahi yalanlayamazlar herhalde.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük