pkk nın kanlı tarihi

entry39 galeri
    10.
  1. Şahin Baliç (Metin)

    KENDi YAPTIĞI HÜCREDE iŞKENCE GÖRDÜ: Bekaa Vadisi’ndeki Mahsum Korkmaz Akademisi’nin başında kaldığı altı ay içinde, her biri bir metrekare olan 60 hücre yaptırır. Bu hücreleri akademi denilen sahaya gelen kuşkulu gençlerle, özellikle öğrencilerle doldurur. Ona göre, öğrenciler Kemalist ajanlardır. Baliç, gerçek mermilerin kullanıldığı bir tatbikat düzenler. Abdullah Öcalan da burada hazır bulunur. Hasan Bindal tatbikatı izleyenler arasındadır. Nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla Bindal anında can verir. Olay anında, Öcalan’ın yanı başında bulunmasına rağmen, Baliç olaydan sorumlu tutulur ve tutuklanır. Daha dün Öcalan’ın yardımcılığını yapan bu adam, kendi eliyle yaptığı karanlık hücrede işkenceye alınır. Baliç, bağlanarak beton hücreye tıkılır. Kaba dayaktan geçirilir, üzerinde naylon eritilir, ellerine ve ayaklarına çiviler çakılır, baldırları şişlenir ve her türlü yıldırıcı psikolojik yöntem uygulanır. Eğitimini aldığı Öcalan’ı iyi tanıyan Baliç, daha fazla direnmenin anlamsız olduğunun farkındadır. Kendisine yöneltilen her suçlamayı kabul eder.

    Zeki Yılmaz

    ‘ZiNDAN KONFERANSI’NA KATILMIŞTI: Türk kökenli. 1975’te PKK’ya katılır. 1977-80 yıllarında yapılan eylemlerin çoğunda yer alır ve 1980’de yakalanır. 1991’e kadar Diyarbakır Cezaevi’nde yatar ve tahliyesinden hemen sonra Lübnan’daki kamplara gider. O dönem yapılan Zindan Konferansı’na katılır. Örgüt içi demokrasi eksikliğinden söz edince, Öcalan’ın hedefi hâline gelir ve bilinmeyen bir yerde infaz timlerince öldürülür.

    Mehmet Şener (Ahmet)

    ‘HAiN DEĞiLiM’ DEDi AMA...: PKK genel sekreter yardımcılığına yükselir. Ajan oldukları suçlamasıyla Şener ve kendisiyle birlikte hareket eden üst düzey militanlar bağlanarak bir mağaraya konulur. Buradan kaçarak kurtulur. ‘Hain, ajan’ olmadığını Öcalan’a söylemek amacıyla Irak’tan Suriye topraklarına geçer. Şener’in Suriye topraklarında olduğunu duyan Öcalan, bu durumu ‘fırsat’ bilerek harekete geçer. iki kadını görevlendirip onun yanına gönderir. Bir yandan gönderdiği kadınlar ile onu oyalamaya çalışırken, diğer yandan Suriye istihbaratının yardımını alarak onu öldürme planları hazırlar. Bulunduğu evde kıstırılıp, iki tetikçi tarafından kurşunlanarak öldürülür. Şahin Baliç’i sorgulayıp öldüren Şener, bir yıl sonra aynı akıbete uğrar.

    Cemil Işık (Hogır)

    EVLENDiRiLDiĞi KADIN iNFAZ ETTi: işçi olarak gittiği Avrupa’da örgüte katılır. Öcalan tarafından Bekaa’da eğitilir. 1987’de bizzat Öcalan tarafından kurulan özel bir eylem grubuna yönetici olur. PKK-MK üyeliğine kadar yükselir. Hainlikle suçlanınca örgütten kaçar. Peşine kadın suikastçılar takılır. Bunlardan biri evlilik numarasıyla yanına sokulur. Bu kadın 1993’te Almanya’da onu vurur. Kadın militan, ödül olarak Şam’a gönderilir. Sonra da iran’da bir çatışmada öldürülür.

    Hidayet Bozyiğit:

    iNFAZ KARARINDAN 10 YIL SONRA ÖLDÜRÜLDÜ: 1976 yılında PKK’ya katılır. 1980-1982 yıllarında, Lübnan kamplarında askerî eğitmenlik yapar. Daha sonra Türkiye’de silahlı mücadele geliştirmeyle görevlendirilir. 1983-1984 yıllarında Botan bölgesinde Mahsum Korkmaz’ın yardımcısı olarak görev yapar. 1985 yılında, bulunduğu Bingöl alanında örgüt yönetimiyle çelişkiye düşer, infaz edilmemek için kaçar, daha sonra yakalanır. Bir süre cezaevinde kaldıktan sonra pişmanlık yasasından yararlanarak tahliye edilir. Ancak, hakkında verilen ölüm emri, gecikmeli de olsa 1995 yılında, istanbul’da uygulanır.

    Şükrü Karakuş (Şoreş): 1982’de Bekaa Vadisi’nde “Türkiye’de eylem yapmak için uygun zaman değildir.” dediği için Mahsum Korkmaz tarafından kurşuna dizilir.

    Cemile Merkit (Seher): Örgüt kararıyla Ali Haydar Kaytan ile evlendirilir. Hamile kalır. Öcalan’ın talimatıyla altı aylık bebeğini düşürür. Mayıs 1982’de, Bekaa Vadisi kayalıklarında öldürülür. Sonraki tarihlerde Seher’in akıbetini araştıran ağabeyi Yıldırım Merkit ve babası da örgüt tarafından ortadan kaldırılır.

    Murat Bayraklı: 1982’de PKK II. Kongresi sonrasında, örgüt içi temizlik hareketinin kurbanlarından biri olur. Bu süreçte Türkiye’den yurt dışına kaçar. 5 Haziran 1984 günü, Batı Berlin’de, bir çöp konteynırında yakılarak öldürülür.

    Enver Ata: Örgütün yurt dışındaki önemli kadrolarındandı. 20 Haziran 1984’te, isveç’in Uppsala şehrinde, otobüs durağında beklerken, örgüt militanları tarafından öldürülür.

    izzettin Evcil (Serdar): 1977-79 arasında PKK Batman sorumlusu ve örgütün 12 Eylül darbesi öncesindeki önde gelen adamlarından. 1984 sonlarında, PKK içerisinde muhalif çizgi oluşturduğu gerekçesiyle öldürülür.

    Zülfü Gök: PKK muhalifi Enver Ata ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle 7 Ağustos 1984’te, Almanya’da arabasının içinde kurşunlanarak öldürülür.

    Lamia Baksi (Dr. Jîyan): Yazar Mahmut Baksi’nin kız kardeşi. ‘isveç hükümetinin ajanı’ ilan edilir ve infazı gerçekleştirilir. Olof Palme cinayetini sorgular. Bu Öcalan tarafından boynuna asılan yafta olur. infazı Cemil Bayık biliyor.

    Mustafa Ömürcan (Sarı Ömer): PKK-MK üyesi Ali Ömürcan’ın yeğeni. 1980 öncesinde PKK’nın Avrupa kadrosunda faaliyet yürüttü. 1986’da, PKK’nın III. Kongresi’ne katılmak üzere Şam’a gider. Bir sene sonra, örgüt talimatlarına karşı gelmek suçundan idam edilir.

    Mahmut Bilgili: 12 Eylül döneminde PKK davalarına bakan bir avukattı. Mart 1987’de Hollanda’da bir lokantada öldürülür. Cesedi parçalanarak kanalizasyon çukuruna atılır.

    Mehmet Tunç: Bir dönem Avrupa’da PKK yapılanması içinde yer aldı. Şam’a çağırılıp öldürüldü.

    Halil Kaya (Kör Cemal): PKK’nın III. Kongresi’nde genel sekreter birinci yardımcılığına getirilir. Ahmet Kesip tarafından ağır bir işkenceye tabi tutulur. Öcalan’ın talimatıyla kurşuna dizilerek idam edilir. Cesedi Zağros dağı eteğine gömülür.

    Ali Ömürcan (Terzi Cemal): PKK’nın kurucu üyelerinden. Engizek Dağı’nda görev yapan Ömürcan Suriye’ye çağırılır. Oradan Lübnan’a gönderilir. Burada Cemil Bayık tarafından sorgulanır, ardından idam edilir.

    Mehmet Çimen (Ali Rıza): 12 Eylül öncesinde, PKK içinde yer alır. Bir süre sonra da kadınlarla ilişkiye girdiği iddiasıyla, sokulduğu banyo küvetinde üzerine asit dökülmek suretiyle buharlaştırılarak yok edilir.

    Yıldırım Merkit: PKK’nın oluşumunda yer alır. 1994’te Romanya’da öldürülür.

    Metin Değer: 1980’lerde PKK’ya katılır. Bir süre Diyarbakır kırsalında faaliyet yürütür. Ardından eğitim görmek ve kışı geçirmek üzere Dersim alanına götürülür. Kış kampında ajan olmakla suçlanır, aylar süren işkenceli soruşturmadan geçirilir. Sorular sorulur, rapor hazırlaması istenir. Her seferinde suçsuz olduğunu söyleyip dursa da, örgütü ikna edemez. infaz edilir. iddialara göre nerede ve nasıl infaz edildiğini Aysel Çürükkaya biliyor.

    Osman Tim: 1991 yılında, Lübnan’da eğitildikten sonra bizzat Öcalan tarafından istanbul sorumlusu olarak atanır. 1992 sonunda istanbul’da yakalanır ve Bayrampaşa Hapishanesi’ne konulur. Ancak iddiaya göre, Osman Tim, Gayrettepe’deki siyasi şubede örgüt hakkında tüm bildiklerini anlatır ve örgütün darbe yemesine sebep olur. Bu yüzden hapishanede bir PKK hükümlüsü tarafından boğularak öldürülür. Nazime Aktürk: 1991’de 16 yaşındayken PKK’ya katılır. Örgütün kadın silahlı örgütlenmesi olan YAJK’da yöneticilik yapar. 1999 imralı Konsepti’ne karşı çıkan grupla hareket eder. Ancak, örgütten ayrılan arkadaşlarıyla randevuya geç kaldığı için örgüt tarafından yakalanır ve uzun süre tutuklu olarak sorgulanır. Dayatmaları kabul etmeyen Aktürk’ün, nöbetçisinin silahıyla intihar ettiği ileri sürülür.

    Ramazan Topbaş (Sarı ibrahim): 1978 yılında örgüte katılır. Yıllarca dağda kalır. En sonunda ajan olduğu için 2006 yılında, Kerkük’te infazı gerçekleştirilir.







    infazların perde arkasını tim komutanı anlatıyor



    2009’da yakalanan ve ifadesi alanın R. D. isimli bir terörist örgüt içindeki infazların devam ettiğini ve KCK/PKK aleyhinde konuşanlar hakkında infaz kararları çıkarıldığını aktarıyor. Hakkâri Emniyeti tarafından ifadesi alınan R. D. örgüt mensuplarından duyduklarına ve örgüte ait arşiv kayıtlarına dayanarak, infazları tek tek anlatıyor. D, Öcalan’ın ve diğer yöneticilerin talimatlarıyla örgüt içinde yüzlerce infazın gerçekleştirildiğini söylüyor. KCK/PKK tim komutanlığı yapan R. D. ifadesinde anlattığı infazların örgüt içinde de konuşulduğunu belirtiyor. D’nin aktardıkları diğer kişilerin anlattıklarıyla örtüşüyor. R. D; Ali Doğan Yıldırım, Mehmet Turan, Baki Karer, Abdullah Kumral, Şükrü Karakuş, Cemile Merkit, Enver Ata, Lamia Baksi, Şahin Dönmez, Mehmet Şener (Ahmet), Haki Karer, Kemal Pir gibi onlarca ismin nasıl infaz edildiğini veya komplo sonucunda ölüme sürüklendiğini ayrıntısıyla açıklıyor.
    0 ...