iso 9001 denetlemesi şeklinde düzeltilebilecek başlıktır. ıso 9000 bir standartlar serisidir içerisinde minumum şartları belirten ve şirketlerin belgelendirme yapabilmeleri için uymakla yükümlü olduğu şartları barındıran iso 9001, bu şartların çok üzerinde bir sistem kurmak isteyen şirketlerin kullanma tercisi serbest olan iso 9004, ve denetleme iç tetkik gibi işlemlere yardımcı olan iso 19011 adını alan bir kılavuz vardır.
şu da açıkça bilinmelidir ki iso 9001 belgesi sadece bir firmanın kalite yönetim sistemine, işlerinin sistematik ve kayıtlı olarak yapıldığını gösteren bir belgedir. yani gıda maddelerinin içerisinde yer alan yabancı maddelerle ilgili değildir. bu yabancı maddelerle ilgili olan şartlarla ilgilenen sistem iso 22000 dir ki bu sistem de bu sene itibariyle yürürlüğe girmiştir. eski adı haccp (kritik kontrol noktalarında gıda güvenliği) şeklinde bilinir. hatta sardunya yemek şirketi bunu şişman bir aşçıya hasip usta adı vererek personellerinin algılamasını kolaylaştırma çalışması yapmıştır. daha çok bilgi için: (bkz: iso 9001) (bkz: kalite politikasi) (bkz: toplam kalite yonetimi)
edit: ayrıca iso 9001 belgesi veen kuruluş ile danışmanlık hizmeti veren kuruluşlar aynı olamaz. eskiden etik olarak yanlış olan bu durum, nihayetinde kurallaşmıştır. kendim yazıyorum kendim onaylıyorum gibi bir durum çıkacağından yanlıştır. bunun için kosgeb e kayıtlı bağımsız sistem danışmanlarından yararlanılır.