öncelikle hayırlı olsun.
seçim sonuçları açıklandığından bu yana herkesin yorumlarını oturdum üşenmedim okudum(gazeteler, sözlükler, twitter, facebook).
her partiden hatta ülkeden çıkan haberleri de.
kısaca özetlemek gerekirse..
ak partililer moralsiz çünkü doğuda da kemikleşmiş bir oylarının olduğunu düşünüyordu. bu yüzden bu sonuçlar bu yanılgılarını gösterdi. ve muhtemelen politika değişikliğine gidecekler çünkü doğuda hizmet esaslı değil kimlik esaslı bi oy verme gerçeğinin olduğuyla yüzleştiler. havaalanı vs. yapmalarının halk tarafından çok da önemsenmediğini gördüler seçimlerde.
chplilerin bi kısmı mutlu çünkü akp tek başına bu sefer gelemedi iktidara. bu bir başarı onlar için. bi kısmı ise hdp ye oy verdiği için seçim sonuçlarının açıklandığı andan itibaren pişman zira selahattin demirtaşın abdullah öcalana gönderdiği selam ve teşekkür boğazlarına takıldı ve acıyla yutkundular. chpnin pek bi değişimi yok sonuç olarak. en büyük sevinçleri kılıçdaroğlunun da belirttiği gibi akp ye hükümeti tek başına kurdurtmamak ve koalisyon ihtimali. hatta ve hatta bi kısmı kılıçdaroğlunun başbakan olma ihtimalini davutoğlundan daha yüksek olduğunu düşünüyor.
mhp nin kafası rahat ve mutlular.oylarının artırdı çözüm süreci sayesinde.bu süreçden endişe duyanlar mhp ye kaydı.ve oylarını artırdı.kendilerini elbette başarılı olarak görüyorlar.kısacası hdp nin propagandası mhp ye de domino etkisi yapmış gibi gözüküyor.
hdp bu seçimde en çok kazanan.çünkü barajı iyi bi farkla geçti.baraj saçmalığından böylece kurtuldu. doğuda ne kadar örgütlü ve iyi çalıştıklarını böylece gösterdi.ayrıca batıda dahi sol kesimi ikna edip sadece doğu da değil batı da kısmen varlığını belli etti. ama tabi sonuçlar sonrasında yapılan açıklamalar yüzünden bu oylarıın ne kadarı kemikleşir muamma.
dünya geneline bakarsak eğer. bugünkü manşetlere göre;
BBC, "Türkiye'nin iktidar partisi, sürpriz bir sonuçla çoğunluğu kaybetti","AK Parti 13 yıllık tek parti iktidar sürecinde ilk defa parlamentodaki çoğunluğunu kaybetti".
The Guardian,"Hemen hemen tüm oyların sayıldığı genel seçimde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasayı yeniden düzenleyerek planladığı en güçlü başkan olma hırsı suya düştü"
The New York Times,Seçmenler, Amerikan stili başkanlık sistemi getirmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı azarladı, AKP tek parti iktidarını yitirdi" ,‘Başbakanlıktan, Cumhurbaşkanlığına geçerek artırdığı gücünün bu seçimlerle karaya oturdu'
Telegraph,"Türkiye'nin iktidar partisi son 10 yıl içerisinde en kötü sonucu elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha fazla güç hayalleri ise paramparça oldu".
Die Welt, “Türkiye seçimini yaptı. iktidar partisi AKP çoğunluğu kaybetti. Kürt yanlısı parti HDP parlamentoya girmeyi başardı.”
Al Arab Al Alamiya,"Türkiye, Erdoğan'ın totaliter 'Sultanlık' hayalini bozdu"
Yediot Aharonot,"Bize, 'Düşmanın düşünce sevinme' dediler. Fakat bu dürtüyü bastırmak hayli zor. Bu kötü adam Recep Tayyip Erdoğan neredeyse 15 yıldır yükseliyor, güçleniyordu. Ve şimdi ise, gözlerimizin önünde bir dönüm noktası yaşanıyor. Sultan olmayacak. Bu, Türkiye ve Türkler için iyi haber çünkü deneyimler gösteriyor ki, siyasal islam ne zaman başını gösterse, önce tahrip sonra da yıkım geliyor. Seçimler, temkinli bir iyimserliğe hala yer olduğuna işaret ediyor. Erdoğan'ın beslediği anti Semitizm hızla yok olmayacak, ama belki de, yalnızca belki de gerilemeye başlayacak, tıpkı bunu başlatan gibi.
Khorasan,"Uzmanlar, zayıf ekonomik koşullar, ekonomik büyümedeki düşüş, Erdoğan'ın Suriye'ye müdahil olması ve iktidar partisinin mali skandallarının, Erdoğan'ın bu seçimlerdeki büyük yenilgisinin gerekçeleri olduğunu söylüyor."
bu şekilde devam ediyor, sırasıyla ingiltere, amerika, almanya, suud, israil, iran gazetelerinin yorumları böyle ve onlar da garip bi sevinç içinde, ayrıca buna italya da dahil. yaptığımız bir seçimin tüm dünya üzerinde etkisi olduğu ve ne kadar özenle bizi takip ettiklerini görmek güzel. geçenlerde finlandiya da seçimler oldu takip ettim, bi kaç yer haricinde hiç bi yerde bi şey çıkmadı. kimse ilgilenmedi bile nerdeyse. ama türkiyeyle ilgileniyorlar, bunun nedenini hepimiz biliyoruz.
şimdi sonuç olarak kim kimle koalisyon yapar, nasıl anlaşır nolur , erken seçim mi yapılır bilmem. oturdum izledim okudum ve bunları gördüm. ve nihayetinde anladım ki aslında kimse nolcağını bilmiyor. durgun bi belirsizlik var. en yüksek ihtimalin erken seçim olduğunda ise çoğunluk birleşiyor. akp - hdp ile birleşmek istemiyor, mhp-hdp ile istemiyor, hdp-akp ile istemiyor, chp-akp istemiyor, aslında kimse kimseyi istemiyor parlementoda, bunu hepimiz biliyoruz, yani hiç biri durup birbiriyle birleşecek partiler değiller aslında karakter olarak, birleşseler de uzun sürecek bir birliktelik için yeteri kadar ortak noktaları yok. bundan sonrasını kimse bilmiyor kısacası.