matden 27 fenden 3 net cikartan sayisal ogrencisi

entry4 galeri
    ?.
  1. sanırım birtek bizim ülkemizde sayısı oldukça fazla olan güruh. girdiğim öss hazırlık deneme sınavlarının sonuçlarını incelerken hep dikkat ettiğim bir olay bu. fen bilimlerine ait derslerde ortalamalar inanılmaz derecede düşük. ben de bu fen bilimlerine yenik düşen öğrenci topluluğunun içinden biri olarak bunun nedenlerini düşünmek istedim.

    bu durumun başlıca sebeplerinden birisi bana göre fen bilimlerini aldığımız gibi kullanmak, yani üzerinde hiç bir dil çalışması yapmamak. zaten içerisinde en fazla yabancı kelime bulunan ama yabancı derken radyo gibi medya gibi bildiğimiz zaten dilimize bir oranda girmiş yabancı değil çok yabancı aşırı yabancı sözcükler bulunan biyoloji * dersinin ortalamaların en altında oluşu bana göre dilin öneminin bir göstergesi.

    peki dil ne gibi bir etki de bulunabilir ki eğitimde ? çok basit aslında, ben öğrenciyim, içinde bulunduğum durumu çok net görebiliyorum, misal anotla katotu hep karıştırıyorum lise son olmuşum ama bilmiyorum ne yapayım? tamam bilmemek değil öğrenmemek ayıp ama çok kez öğrendim! unutuyorum, niye unutuyorum çünki aklımda şeklen bir iz bırakmıyor, kelimeleri duyunca birşey çağrıştırmıyor. halbuki ben anotu artı uç katot u eksi uç olarak öğrenseydim daha kalıcı olmaz mıydı? bu çok basitten bir örnek, biyoloji derslerinde ki latincenin ağırlığı korkunç boyutta. sınavdan önceki gün 3-4 saat oturup ezberlemek, sınavda çatır çatır yazmak güzel bir çözüm, ama bir hafta sonun da inanın 80 alınan 90 alınan sınavdan hiçbirşey hatırlanmıyor. kalıcı değil çünkü. şimdi bize sinir sistemini anlatıyorlar, başlıyor hoca konuşmaya beyin ve omurilik 3 katlı zar ile çevrili durumdadır bunların en dış tarafındaki dura mater ortada ki araknoid ve alttaki ise pia materdir, araknoid zar uzantıları aracılığıyla pia meter e bağlanarak subaraknoid boşluğunu oluşturur falan filan, ee sonuç ? sonuç şu sınıftaki herkez uyuyor tabiki.

    merakta önemli bir etken, çoğu öğrenci merak etmiyor, merak ettirilmiyor. halbuki öğrenci bu bilimlere merak ederek kendide araştırarak katılmalı aslında, ben severek fen çalışan kimseyi göremedim. başlığa matematik yazdım aslında o da bireyin aslında salak olmadığını göstermek içindi. özellikle geometride zorlanmayan matematikte zorlanmayan bir sürü öğrencinin nasıl oluyorda ezberden ibaret malum derslerde zorlanıyor onu göstermek içindi.

    sözün sonu, eğitim sistemi bu kadar boktanken bir 30 yıl daha hayıflanırız niye bilim adamı bilim kadını çıkartamıyoruz diye.

    dipnot; başlığın orjinali matematikten 27 fenden 3 net çıkartan sayısal öğrencisi olacaktı lakin karakter sınırlamasına takıldı.
    1 ...