üniversite öğrencilerinin yaşadıkları zorluklar

entry15 galeri
    3.
  1. Çoğu zaman hayatın amacını sorgulatan zorluklardır. Öncelikle benden önce yazılan üç entry hakkında konuşayım. Açlık için diyecek bi şeyim yok, maddi durumun zordur açlık yaşarsın, gerçekten çok zor bir durum ancak kettlede makarna yapmak ve ütü ile yemek yapmak gibi şeyler zorluk olarak düşünülmemeli. Çünkü her neden bunlar yapılıyorsa, yapılırken öyle gırgır muhabbet döner ki zorluk değil zevk duyarsın bundan.

    Ama çok büyük zorlukları var üniversite hayatının. Televizyonda ya da sokakta bahsedildiği gibi ye, iç, yat hayatı yaşanmıyor. Ben üçüncü sınıfın bitiş döneminde yazıyorum bunları. Maddi zorluklar bunların en başında gelir. Paran yoksa hiç bir şey yapamazsın. Paran varsa da miktarına göre bazı şeylerden kısmak zorunda kalabilirsin.

    Ayrıca ilk sınıfta yaşanılan travma bazen çok büyük olabilir. Hayatında hiç görmediğin, okuduğun bölümlerle ilgili dersler bir anda geliverir önüne. Orta okulda, lisede olanlar gibi değildirler ve ilk vizelerin bitişinde anlarsın artık üniversiteli olduğunu.

    Öğrenci evlerinin durumları da pek iç açıcı olmayabilir. Ancak burada bir saplama yapmak gerekli çünkü evler de televizyon ve sokakta bahsedildiği gibi değil. Mesela benim yaşadığım ev gayet temiz ve düzenli ama bazı yerlere girersiniz yıllardır temizlenmemiş ya da başka bir yere gidersin benim yaşadığım yerden bile temiz. Ve şöyle de bir durum var ki kız öğrencilerin evi genelde erkek evlerinden daha pis durumdadır. Bunun üstesinden gelebilmek için titiz olman yetmez, aynı evde yaşadığın insanların da temiz ve düzenli olması lazım.

    Kaliteli dostluklar kuramamak her şeyden önce gelir. Çoğu insan kendi menfaatleri peşinden koşar ve lise dönemindeki koşulsuz dostlukları pek bulamazsınız. Ben bu konuda da şanslı olduğumu düşünürüm genellikle. Ama çoğu insan bu durumdan dert yanar.

    Ve son söylemek istediğim de gerçekten üniversite hayatının televizyonlarda, sohbetlerde topluma lanse ediliş şekli. Burada hayat bilinenin aksine pislik, fakirlik, eğlence düşkünlüğü üzerine yaşanmıyor. Gerçekten çoğu insan liselilerin düşündüğü şekilde yaşamıyor üniversite hayatını. Bu böyle bilinsin.
    2 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük