enerji ve tabii kaynaklar bakanı mehmet hilmi güler tarafından yazılı olarak cevaplandırılmak üzere tbmm'ye elektrik zammına ilişkin bir soru önergesi vermiştir:
"türkiye büyük millet meclisi başkanlığı'na,
aşağıdaki sorumun enerji ve tabii kaynaklar bakanı sayın dr. mehmet hilmi güler tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 02.01.2008
ufuk uras
ödp genel başkanı
istanbul milletvekili
bakanlar kurulu toplantısında imzaya açılan kararname ile elektriğe, konutta yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapılmaktadır. oecd ülkelerindeki 2005 yılı dolar bazında konut elektrik fiyatları karşılaştırıldığında türkiye'nin yunanistan, çek cumhuriyeti, abd, kanada, meksika, kore ve norveç'ten daha pahalı hizmet sunduğu görülmektedir. sanayide ise türkiye, 22 oecd ülkesi içinde avustralya, italya ve japonya'dan sonra en pahalı elektrik hizmeti sunan 4. ülke konumunda bulunmaktadır.
ülkemizde elektrik üretimi, yaklaşık yüzde 48 EÜAŞ ve bağlı ortaklıkları ile yüzde 52 oranında yap-işlet-devret, yap-işlet, işletme hakkı devir, mobil, üretim şirketleri, otoprodüktörler yoluyla elektrik üretimi yapan özel kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. (2006 yılı eüaş verileri)
buna göre 2007 yılı sonu itibariyle;
1- eüaş'ın, tetaş'a ve tedaş'a sattığı elektrik ortalama birim fiyatları nedir?
2- yap-işlet-devret, yap-işlet, işletme hakkı devri, mobil, üretim şirketleri, otoprodüktör gibi elektrik üretimi yapan özel kuruluşların ayrı ayrı tetaş'a sattığı elektrik birim fiyatları nedir?
3- eüaş'ın sattığı elektrik fiyatı ile yap-işlet-devret, yap-işlet, işletme hakkı devri, mobil, üretim şirketleri, otoprodüktör gibi elektrik üretimi yapan özel kuruluşların tetaş'a ve de tedaş'a sattığı elektrik birim fiyatı arasında fark var mıdır? varsa bu farkın nedeni nedir?
4- tedaş'ın özelleştirilmesiyle elektrik enerjisi fiyatlarının daha da artacağı ifade edilmektedir. dağıtım özelleştirmeleri elektrik fiyatlarında ne oranda artış meydana getirecektir? bu artışa rağmen özelleştirmelere devam etmek kararlığını nasıl açıklıyorsunuz?
5- imf personeli tarafından hazırlanan 4 Mayıs 2007 tarihli raporda, "imf personeli programlanmış fiyat uyarlamalarını yerine getirmesi için baskı yapmış olmasına rağmen, yetkililer devlet girişimlerinin yatırımları da dahil olmak üzere harcamaların kısıtlanmasını telafi edici önlem olarak önermişlerdir" ifadesi yer almaktadır.
ülkemizde enerji alanına kamunun yatırım yapmama kararını nasıl açıklarsınız?"