hukuk isteyen sayısalcı

entry17 galeri
    9.
  1. birçok eşit ağırlık öğrencisinden daha fazla fen ya da matematik neti yapma ihtimali yüksek olduğundan eşit ağırlıkçılar tarafından sevilmeyen öğrenci tipi.

    benim sınava girdiğim dönemde sayısalcılara böyle bir imkan verilmemişti, o yüzden kafam rahattı. yarıştığım tek grup benim gibi eşit ağırlıkçılardı. fakat şimdikilerin işinin daha da zor olduğu bir gerçek. matematik netleri eşit olsa bile ygs fen netiyle fark atabilecek sayısalcıların edebiyat ve coğrafyaya eğilmeleri gerekiyor biraz. onu da başardıkları takdirde hukuk fakültesine girmemeleri işten bile değil.

    esas merak ettiğim, bunca sene boyunca fen bilimleri ağırlıklı bir eğitim görmüş kişi kendini sosyal bilimler alanında bulunca afallar mı? onca formül ve hesaplamadan sonra insan faktörünün devreye girdiği, akla gelebilecek her türlü olasılığın dikkate alınması gerektiği bir alanı garipser mi? binlerce sayfa kitap okumak zor gelir mi?

    bizim dönemdeki sayısalcıların birçoğu kitap okumaktan kendini soyutlamış, formüllerin ve matematiğin keskinliğine saplanmış insanlardı. en azından benim çevremdekiler böyleydi. şimdi kalkıp da bu kafadaki insanların hukuk okuduğunu düşünemiyorum. okurlar tabii de kendileri zorlanır.

    biz de zorlandık elbette. ayrıca eşit ağırlıkçı olup da bu alanı algılayamayan, hukukun içine eden de yok değil elbette. eşit ağırlık denilen alan ortaya çıkmadan önce hukuk fakültelerine sayısalcıların girdiğini de unutmamak gerek.

    bütün bunlar bir yana, eğitim sistemimiz adam gibi olsaydı hukuk okumak isteyen sayısalcıya "hadi be ordan, kendi alanınla alakalı bir şeyler seç kendine." diyebilirdim. fakat saçma sapan bir sistemimiz var. daha fazla fen neti çıkartarak hukuk fakültesini kazanma olasılığı artıyorsa bu sistemde, sayısal seçip hukuk okumak isteyen adama diyebileceğim laf yoktur pek. tavsiyem, hukuk fakültesine girince olaylara keskin bir gözle bakmaması, insan faktörünü göz ardı etmemesi ve kitap okumaya sıcak bakması.
    1 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük