kutsal kitaplardan ilginç bölümler

entry8 galeri
    1.
  1. Dini kitapların en az bir kere okunmasını tavsiye edenlerdenim. bunun da sebebi bazı kavramları bilip bilmeden tartışmak yerine, bilerek, veriler üzerinden değerlendirilmesi gereğine inanmamdır. Bu yüzden bu başlıkta kutsal kitaplardan gözüme çarpan, ilginç bölümleri zaman zaman aktaracağım ve biraz mürekkep yalamış sade bir vatandaş olarak kendi yorumumu yazacağım, diğer yazarlarımızdan da bu yönde katkı beklerim.

    (Kuran NiSA SURESi / 45)

    Bir mü'mine, -hata sonucu olması dışında- bir başka mü'mini öldürmesi yakışmaz. Kim bir mü'mini 'hata sonucu' öldürürse, mü'min bir köleyi özgürlüğüne kavuşturması ve ailesine teslim edilecek bir diyeti vermesi gerekir. Onların (bunu) sadaka olarak bağışlamaları başka. Eğer o, mü'min olduğu halde size düşman olan bir topluluktan ise, bu durumda mü'min bir köleyi özgürlüğe kavuşturması gerekir. Şayet kendileriyle aranızda andlaşma olan bir topluluktan ise, bu durumda ailesine bir diyet ödemek ve bir mü'min köleyi özgürlüğe kavuşturmak gerekir. (Diyet ve köle özgürlüğü için gereken imkanı) Bulamayan ise, kesintisiz olarak iki ay oruç tutmalıdır. Bu, Allah'tan bir tevbedir. Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

    -Bu surede birini hata sonucu öldürmek halinde yapılması gerekenler belirtilmiş. Hata sonucu öldürmeyi kafamda tam oturtamadım. Birini nasıl hata sonucu öldürebilir insan? Örneğin Soma'da maden ocağındaki faciada hayatını kaybedenler bu kapsama mı giriyor?
    Şeriat hukukuna göre hata sonucu birisini öldüren, diyet vererek ve mümin bir köleyi özgürlüğüne kavuşturarak başka bir cezaya gerek kalmadan serbest kalıyor diye anlıyorum bu sureden.
    Bir de tabii gözüme çarpan konu, köleden bahsedilmekle, yaradan köleliğin -bir insanın bir diğer insana köle olması durumunun- normal bir durum olduğunu ifade etmiş oluyor. eğer kölelik olmaması gereken bir vaziyet olsaydı, kölelik haramdır diye bir ayet olurdu diye düşünüyorum.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük