kehf suresi 46 ayet

entry5 galeri
    4.
  1. Bir sureyi bir ayeti tefsir etmek ancak o ilme vakıf kimselerce yapılır.Yoksa hataya düşersin.Sureler parça parça nazil olmuş.indiriliş sırasıyla Kuran-ı Kerim'deki sırası dahi aynı değildir.Tüm insanlığa tüm zamanlara hitap ederek indirildiği sırada zuhur eden olaylarada değinerek nazil olmuştur.Sözkonusu Kehf sureside 110 ayettir. Mekke'de nâzil olmuştur. 28, 83, 101. ayetlerinin Medine'de nâzil olduğuna ilişkin rivayet vardır.Anlatılacakların anlaşılması için bu hususlar önemli.

    Öncelikle Kehf Suresi 46.Ayete bakalım.Ayette ne diyor:El mâlu vel benûne zînetul hayâtid dunyâ, vel bâkıyâtus sâlihâtu hayrun inde rabbike sevâben ve hayrun emelâ(emelen).
    Manasınıda verelim : Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür; ölümsüz olan iyi işler ise Rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı, hem de ümit bağlamaya daha lâyıktır.
    Burada oğullar kelimesi 'vel benune' ile ifade buyrulmuştur.Vel benune ifadesinin türkçe karşılığı evlatlar ve oğullar olarak çevrilmektedir.Kelimenin doğru manasını bulmak ve ayeti doğru anlayabilmek için öncelikle ayetin indirildiği vakti ve sosyal yaşantıyı bilmek gerekir.Kuranın nazil olduğu o yıllarda Mekkeli bazı zenginler, mal ve evlâtlarının çokluğu sebebiyle şımar­dıkları için tevhid dinine girmeye tenezzül etmiyorlardı.Mekkenin ileri gelenleri değil tüm halk kız çocuklarının olmasını istemiyor bunu utanç vesilesi sayıyordu.Erkek çocuğa ihtiram ediliyor.Kız çocukları ise diri diri toprağa gömülüyordu.Ayetin hitabında oğullara değer veren serveti önemseyen mekkeli zenginler zatında bu anlayışa sahip tüm insanlar var.Adamlar zaten kız çocuğuna değer vermiyor ki onlara kız çocuklarına değer verip dünyaya aldanmayın denilsin.Bunlar kızlarını doğduğu an öldüren babalar.Bu adamlar kız çocuklarını servetleriyle beraber övünç kaynağı mı yapıyor ki o hitaba muhatap olsunlar.Kaldı ki Yüce Allah, onların şımarmasına sebep olan dünya hayatının durumunu; sularıyla, ağaçlarıyla, çiçekleriyle ve yeşillikleriyle son derecede güzel olan ve fakat bir süre sonra ku­ruyup harap olan bitki örtüsünün bünyesine girip ona hayat veren suya benzetiyor; fakir müslümanları küçümseyen, onlara karşı malı evlâtlarının çokluğu ile övünen Mekkeli zenginler başta olmak üzere güvenen ve âhireti inkâr edenlerin bundan ibret almalarını istiyor.
    Oğulların mefhumu muhalifi kızlar mı ki buradan kızlara ayrımcılık yapıldığı manası çıkıyor.Oğulların dünya hayatının süsü olması kızların olmadığı manasına mı gelir.Böyle bir mantık olamaz.Kuran-ı Kerim'i anlama manasını idrak etme hitabına muhatab olma mantığıyla okursan devamındaki Saffat suresi 153. Ayetide görürsün Ayette ne diyor:(Allah) kızları oğullara tercih mi etmiş?
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük