kuranı insanın yazdığının delili değildir. maalesef kuranı indiği dönemin toplum algısından ,o dönemin kültüründen ayrı okuyanların düştüğü hatalardır bu tespitler. kuran o dönemki arapların algısı üzerinden örneklem yapıyor.
o dönem toplumlarında (sırf araplarda değil ,hemen hemen çoğu millette) erkek evlat daha makbul olarak görülürdü.insanlar erkek evlatları olduğunda gururlanırlardı.erkek evlat gurur kaynağıydı. hala bazı toplumlarda böyledir. allah da bu algı üzerinden diyor ki ; hani sizin o gurur kaynağı yaptığınız erkek evlatlar , mal biriktirmeler falan hepsi süstür . bunlarla gururlanmanız sizi aldatmasın , asıl ödül allah katındadır. .. yoksa burada erkek evladın ayrı bir değeri olduğu kuran tarafından onaylanmıyor veya bu yönde bir kabul söz konusu değil. o dönemin algısı üzerinden misal veriyor.
kuranda yer alan kehf suresinin 46.ayetidir.
edit: kurandaki tarihi zemine dikkat çekmemizden rahatsızlık duyulmuş. maalesef gerçekler bunlar. kuranda o dönemin zihin algısının olması ayrı bir olay ,evrensel nitelikle mesajların yer alması ayrı bir olay. mesela burada erkek evlatların üstün görülmesi o döneme ait bir olgudur. ama burada verilen evrensel mesaj ; allah katında üstünlük hayırlı işler yapmaktır.