Özellikle Hz Peygamber ve ondan sonra idarecilik yapan halifeler, istişareye ciddi manada önem vermişler, Kur'an'daki "iş hakkında onlara danış" emrinin en önde gelen uygulayıcıları olmuşlardır. Bundan dolayı ibn Teymiyye "idareciler istişâreden muaf olamazlar. Çünkü Allah onu peygamberine emretmiştir." der.(1)
Abbasi yöneticilerinden Me'mun, oğluna nasihat ederken, istişâre konusunda söyledikleri, bu hususa ışık tutar. Der ki: "Şüphen olan işlerde, tecrübe sahibi, gayretli ve şefkatli ihtiyarların görüşlerine başvur. Çünkü onlar, çok şey görüp geçirmişler, zamanın inişli-çıkışlı, ikballi-hezimetli olaylarına şahit olmuşlardır. Onların sözü acı da olsa kabul ve tahammül et. Danışma kuruluna korkak, hırslı, kendini beğenmiş, yalancı ve inatçı kişileri alma."der.(2)
ayrıca dört halife dönemi, bazı savaşlardaki stratejilerin belirlenmesi ve bunun gibi örnek gösterebileceğimiz birçok hadise islam ile demokrasinin pekala bir arada olabileceğinin ve islamın demokrasi tecrübesinin tarihinin güçlü kanıtlarıdır.bu suretlede bu birikimleri ve tecrübeleri günümüze taşıyan gerçek bir müslümanın demokrasi ile ters düşmesi söz konusu bile değildir.
(1)ibn Teymiyye, es-Siyâsetü'ş Şer'iyye
(2)Mefail Hızlı, islam Ansiklopedisi **