efendim bahsedildiği gibi şarap felan içmezdi bu zât. ha içmezdi de bu rubailer ne? hiçbiri mi doğru değil diyebilirsiniz. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmuyor. anlatayım.
şöyle ki ömer hayyam melamet doktrinine inanan bir melami idi. melamilik tasavvuf ve tarikata karşıdır. diğer insanların kendilerini kınamaları için ne gerekiyorsa yaparlar. ramazanda oruç tutarlar ama önlerine sırf şarap içti desinler diye şarap kadehi koyarlar. öyleki "şuna bak lan bu adam kim allah-kitap kim, kitapsız lan bu" diyene kadar insanlar kendilerini böyle tanıtır, böyle davranırlar. dinle alakaları yokmuş gibi yaşarlar. bu tanıtımın asıl nedeni ise halk arasında kendi inançlarının deşifre olmasını istememeleridir. tasavvuf ehli insanlarında bir zaman sonra halk arasında deşifre olması, giydikleri kıyafetlerin üniforma nezdine kadar yükselmesi ve bu olgunun onların da gururlarını okşamasıyla doğmuştur bu doktrin. melamiler "işte şimdi sizde karşı olduğunuz zahid'e dönüştünüz" şeklinde tepkiler vermişlerdir tasavvuf ehillerine. rubailerde böyle açıklanabilir.
melamilik doktirinin en önemli ismi baba tahir denen zâtdır. bu zat baba tahir üryan olarak da bilinir. bu zatın evi hemedan şehrinin bir tepesinde idi. evini kendisi balçıktan yapmıştı ve hiçbir şey giymeden yaşardı. üryan lakabı da muhetemelen buradan gelmekte. hiç anadan üryan bir kişinin müslümanlıkla alakası olduğunu söyleyebilir miyiz? hayır. fakat kazın ayağı öyle değildi sayın okur.
şarap? sanatta alegori denen bi' zımbırtı var. bilenlere...!
daha fazla bilgi için; abdülbaki gölpınarlı-melamilik ve melamiler (inkılap yay.), a.yaşar ocak-marjinal sûfilik, kalenderiler (ttk)
edit: süpersin seri eksi oy veren ibne. sakın bu verdiğim kaynaklarıda okuma. belki gerçekleri görürürsün. ama zaten okumak senin zihnini açmaz. sen neye inanıyorsan yine ona inanmaya devam edeceksin. at gözlüğün de çok yakışıyor sana.