amerika ve iran ın anlaşması

entry4 galeri
    2.
  1. ilk önce şunu düşünmek, aslında düşünmek de değil vahlanmak lazım. Neredeyse tüm dünyayı karşısına almış bir iran'ken geçen 12 yıl içinde başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere batıyla yumuşayan ilişkilerle bugüne kadar geldi. Peki ya biz... Tüm komşularla sıfır sorun düsturyla başlayan dış politikamız ve günümüze neredeyse tüm komşularımızla sorunlu bir ülke haline geldik. Komşularımız da yeterli gelmedi, Mısır ve israil ile dahi sürtüştük.

    Geldik bugüne ve iran Batı dünyası ile barıştı, barışacak. Avrupa Birliği iran üzerindeki yaptırımlarını derhal, ABD ise kademeli olarak kaldıracağını söyledi.

    iran günümüzde dünya üzerinde kanıtlanmış petrol rezervlerinin % 10'una sahip. Dünyanın 4. büyük doğalgaz rezervlerine sahip ve kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin % 17'sine sahip. 2013 - 2014 yılları petrol ve gaz geliri 56 milyar dolar. Günlük petrol üretimi ise günlük 2,7 milyon varil!

    Karşımızda dünyanın enerji süperdevlerinden biri var. Günde 2,7 milyon varil petrol üretimi. Bu gözümüze çok görünüyor olabilir. Ama islam devrimi öncesindeki ihtişamlı günlerinde, mesela 1974'te 6 milyon varil gibi rekor düzeyde üretimler de yaptı. Kaldı ki bundan 40 yıl önceki teknolojiye de göz önünde bulundurun. Bugün üretilen 2,7 milyon varilin 1 miilyon varili ihraç ediliyor. ABD başta olmak üzere batı güçleriyle vardığı tarihi anlaşma sonrasında iran'ın petrol üretimini canlandıracağı ve bunun neticesinde de petrolün varil fiyatının 20 doları görebileceği savunuluyor.

    iran yıllık 10 milyar metreküplük doğalgaz ile Rusya'dan sonra Türkiye'nin ikinci doğalgaz tedarikçisi durumunda bulunuyor. Batının yaptırımlarına rağmen ise Türkiye'nin talebinin % 30'una yakını iran tarafından karşılanıyor.

    iran ile Batı dünyasının anlaşmasının ardında bizim için olumlu yanlar da var olumsuz yanlar da... Öncelike iran'ın nükleer silah sahibi olmaması bu ülkeden gelebilecek nükleer tehditin ortadan kalkmış olması nedeniyle biraz olsun rahatlayacağız. Açıkça ifade edilmese de bu yönde yapılan savunma giderleri azalmış olacak.

    iran'a yönelik ambargonun kademeli olarak ortadan kalkması ile iran ile olan ikili ticaretimiz de rahatlayacak. Ambargolar nedeniyle özellikle sanayi ürünlerini iran'a satmakta zorlanan Türkiye'nin yapılan ticaret lehine olacak.

    Ama dezavantajlara değinecek olursak... Batı ile daha bütünleşmiş bir iran bölge üzerinde daha etkin bir konuma gelebilir. Irak, Suriye ve son olarak Yemen politikalarımız ile iran'ın politikaları neredeyse tamamen ters. Ancak hem batı dünyasında hem de sünni müslüman ülkelerde iran'ın bölgede bir "Şii Kapanı" kurma endişesi devam ediyor. Bu nedenle de başta Nato olmak üzere birçok batılı kurumun üyesi olan Türkiye'nin bölgede denge unsuru olarak etkinliğini sürdürmesinin devamlılığına destek verileceği belirtiliyor.

    Bir diğer olumsuz durum ise iran'ın uzun yıllardır batılı ülkelerin yatırımına kapalı olması. Bu da iran'ı bölgede yatırım için daha cazip bir hale getirebilir. Bu durum da kalıcı yatırımlar için Türkiye'yi olumsuz etkileyebilir.

    Tüm bunlarla birlikte iran da Türkiye de artık birbirlerini rakip olarak değil birlikte iş yapabilecek "ortak" olarak konumlandırmalı. Bunun için her iki ülkenin de ciddi bir stratejiye ihtiyaçları var. Enerjide iran, Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaç duyacaktır. Petrol ve gazını Avrupa piyasalarına ulaştırmak için tek güvenilir, ekonomik güzehgah Türkiye'dir. Pakistan - Hindistan güzergahı onyıllardır konuşulan ama bir türlü faaliyete geçemeyen bir projedir. Petrol üretiminin bir kısmını Ceyhan'dan uluslararası piyasalara ulaştırması için altyapı oluşturmak da zor iş değil.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük