organ bağışı için akli dengenin yerinde olmasi ve on sekiz yaşını geçmiş olma şartları aranır.
genellikle hastanelerin organ bağış birimlerinden, ilgili vakıf ve derneklerden, ehliyet alırken emniyet müdürlüklerinden bağış yapılabilir.
organ bağışı yapmış kişinin organlarının tekrar kullanılabilmesi için hastane ortamında beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekir. beyin ölümü sıklıkla koma ve bitkisel hayat gibi geri dönüşü olabilen durumlarla karıştırılır ancak günümüzde beyin ölümü gerçekleşmiş hastanın hayata dönüşü mümkün değildir.
kişi organlarını bağışlamış dahi olsa, anne baba ya da evliyse eş izni gereklidir. aksi halde organ alımı yasal değildir.
bağış yaptığınızda size üzerinde kişisel bilgileriniz, kan grubunuz ve bağışladığınız organların yazıldığı bir kart verilir. kartı yanınızda taşımanız kazalar gibi ani durumlarda bağışçı olduğunuzun anlaşılması için yararlı olacaktır.
bağış yapıp daha sonra kararınızdan vazgeçtiğiniz takdirde bağış kartınızı yırtıp ailenize ya da eşinize - ölümünüz halinde haber verilecek kişilere- bağış yapmak istemediğinizi belirtmeniz yeterli olacaktır. herhangi bir yasal işleme gerek yoktur.
her geçen gün aşama kaydeden tıp, nakletmek için organ bulamadığında aciz kalmaktadır. ve her sene yüzlerce hasta uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir.
edit: organ bağışı yapılmaması yalnız türkiye' de değil tüm dünyada gözlenen bir sorundur. ve yapılmama nedenleri din vs. den çok korkuya dayanmaktadır.
edit 2: bu gün gerçekleşen beyin ölümü, aile izin ve bağış sayısı vs. için