Romalılar tarafından birbirine yakın yıllarda kurulmuş trafiği berbat iki şehir.
gerek tarihi yapıların çokluğu olsun, gerek dokusu olsun ingilizler londra'ya yerleşmiş; düzen oturmuştur.
tarihi yapıları çok olmasına rağmen bu yapıları daha çok camilerden ve saraylardan ibaret Olan istanbul'da o dokuyu yakalayacağımız çok az yer var. Beyoğlu civarıyla birlikte bir kaç istisna hariç yerleşimlerin hepsi en fazla elli yıllık ve çoğunun mimari değeri yok.
iki şehrin de trafiği berbat. Londra'da trafiğin bu kadar kötü olmasının nedeni daracık yolları ve 17. Yüzyılda yapılan şehir planlamasının günümüze yetmemesidir.
istanbul'da trafiğin geniş otoyollara rağmen bu kadar kötü olmasının nedeni henüz bir şehir planlamasının olmamasıdır.
Üstelik istanbul'un avrupa standartlarını yakalaması ve bir Avrupa şehri sayılması için uğraşılırken, londra bir çok kişiye göre avrupa'nın en iyi şehri sayılır ve avrupa'dan bir gömlek üstündür.
Londra'da insanlar basit kurallara uyduğu için şehirde her şey bir düzen halindeyken,
istanbul'da yere tüküreninden tut, kırmızı ışıkta geçmeyi marifet sayan sözde anarşiste, kuyruğa giremeyeninden tut yürüyen merdivende sağda durulması gerektiğini bilmeyenine hepsi yüzünden şehre karmaşa hakim.
Müzeleri ve tiyatroları olsun, kültürel aktiviteler olsun, gece hayatı olsun istabul londra'nın hatta bir çok avrupa şehrinin yanından geçemez.
londra, belli konularda istanbul'dan kat be kat üstündür gözümde.
Kısacası,
"istanbul dünya şehri."
"londra da neymiş?"
"bizde boqaz var 1 kere tmm mı s. S."
demek yerine, hem kendimize çeki düzen verip hem de şehirlerimizi geliştirip yaşanacak hale getirmedikçe; londra istanbul'dan kat be kat üstün olmaya devam edecek.