Türkiye'de cahil tanımı genellikle lise-üniversite okumamış kesim olarak adlandırılır. genellikle lisans okuyan ya da bitiren kişiler cahillikten yakınırlar. peki cahilliği bitiren eğitim nasıl oluyorda her lisansta veriliyor? lisans bölümlerinin ortak dersleri türk dili, inkilap tarihi vb. lise ve ilköğretimde gösterilen derslerin aynısı olmasına rağmen.
lisans/üniversite mezunu demek okuduğu bölüm ile ilgili temel bilgileri resmi olarak biliyor demektir.
peki nasıl oluyorda üniversitelerde cehalet sindiriliyor?
6 yıldır üniversitede okuyorum.
geldiğim ilk günden beridir çevremdekilerde bir cehalet yakınması mevcut. ancak bu cehalet nedense üniversite okuyanlardan tenzih ediliyor.
Ancak
yurt ve üniversite tuvaletlerini temiz bırakmama,
kantin masalarında, kamelyalarda içilen ve yenen şeylerin orada bırakılması,
otobüslerde yaşlılara yer verilmemesi
vs. cehalet değil de nedir?
bunlardan ayrı olarak günlük hayatta ise
geçenlerde eczacı komşum ile 2 eczacı ve 3 doktorun kavgasına şahit oldum. inanın aynı sözler ve hareketler bizim köyde de oluyor.
üniversite bitirmek, yüksek lisans yapmak ya da profesör olmak sizin o konuda bilgili olduğunuzu gösterir. cahil olduğunuzu değil.
en pahalı telefonu kullanmak, güzel giyinmek, modayı takip etmek, bakımlı olmak, pahalı mekanlara oturmak, kibar konuşmak, konuşurken başkalarnın hemen anlayamayacağı kelimeler kullanmak, şarap/bira/rakı değilde viski vs içmek sizin seçiminizdir. ama bu sizin cahil olmadığınız anlamına gelmez.
Velhasılkelam/sözün özü:
Cehaleti sindirmek kurumların eğitimiyle, ya da belli şeyleri yemek, içmek, giymek, kullanmakla değil, insanların kendisini eğitmesiyle mümkündür.