psikoterapi

entry25 galeri
    14.
  1. edit: aşağıda bulunan giri, baştan sona bilgi içermektedir.
    bilgi ihtiyacı bulunmayan ve psikoloji mi? ıyyy diyecekleri açmayacak konulardır.
    bazen psikologlar sosyal ortamlarda takılır ve bu yöntemleri denek arar kendine.
    bazen de biz kendimiz psikolog oluruz birbirimizin, yöntemi ise aşağıdakiler ile alakası bile yoktur. yerli malı usulü olan bizim yöntem henüz dünya literatürüne girmemiştir. girse dünya değişir.

    (bkz: sosyal medyada psikanaliz yöntemleri)

    bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.

    bütüncül psikoterapi: tüm psikoterapi tekniklerinin hangi hastaya ne zaman uygulanacağını ve bütünü izah etmeye yönelik bu terapi yöntemi farklı teknikleri entegre etmeyi sağlar. esneklik sağlayan bu model evrensel uygulamalar için de uygundur ve pratiktir.

    dinamik psikoterapi: dinamik psikoterapi, yapıtaşı olarak freud'un klasik dürtü kuramı ve sonrasında da, ego psikolojisi, nesne ilişkileri, kendilik psikolojisi gibi diğer dinamik ekollerle devam etmiştir. bu ekoller; psikopatolojilerin temelinde kişinin 0-6 yaş arasındaki dönemde yaşadıklarının olduğunu savunur ve hipnoz, serbest çağrışım ve rüyalar yoluyla bunları irdeler.

    bilişsel psikoterapi:bilginin işlenmesi sürecinde; temel kabullerdeki hatalardan kaynaklanan işlevi olmayan şematik kavramlar, zamanla olumsuz otomatik düşüncelere dönüşür. sonuçta ortaya çıkan düşünsel, duygulanım ve davranış bozukluklarının sağıtımı bilişsel psikoterapinin alanına girmektedir. kognitif terapi olarak da adlandırılmaktadır. şema terapisi, düşünsel duygulanımcı davranış terapisi de bilişsel terapiden kaynaklanmıştır

    davranışçı psikoterapi: davranışta otomatik modelleme gibi öğrenmeler sonucunda ortaya çıkan bozukluklarda; duyarsızlaştırma, ödüllendirme gibi çeşitli teknikler yoluyla davranış değişikliği ya da davranışın frekansında azalma gibi sonuçlar sağlamaya yönelik terapilerdir.

    bilişsel davranışçı: klinik uygulamalar ve gözlemler psikoterapi süreci içinde, bilişsel-davranışçı yöntemlerin bir arada kullanılmasının etkin sonuçlar ortaya çıkarttığını görgül olarak göstermektedir. günümüzde sıklıkla bu iki method bir arada kullanılmaktadır.

    varoluşçu psikoterapi: varoluşçu psikoterapi de önemli olan şimdi ve burada kavramlarıdır. varoluşçular varolma yolunda kişinin en çok üzerinde durduğu 5 soruyu temel alarak bunlar yoluyla psikoterapiyi yapılandırmışlardır.

    sistemik psikoterapi: palo alto'dan paul watzlawick ve arkadaşlarının 1970'lerde geliştirdiği, matematik sistem teorileri, iletişim teorileri ve aile dizin çalışmalarının temelini olşturduğu, 10-15 seans süreli ve bir ekip tarafından uygulanan psikoterapi yöntemidir.

    geştalt psikoterapi: 1940'lı yıllarda fritz perls, laura perls ve paul goodman tarafından geliştirilmiş bir psikoterapi yaklaşımıdır. geştalt kelimesi almanca'da kendine özgü bir bütünlüğü olan şekil, örüntü anlamına gelmektedir. bu yaklaşım, her bireyin, doğuştan var olan potansiyellerini açığa çıkarabilme dürtüsüne sahip olduğu görüşünü benimser. bireyin kendi özelliklerini ve potansiyelini fark edip, buna sahip çıkabilmesini ve kendisini gerçekleştirmesini amaçlar.

    psikoterapi uygulayıcıları,psikiyatrist ve klinik psikologlardır.
    3 ...