Kişiden kişiye değişmekle birlikte, bence zor değildir. Ben şahsen, burada hatayı biraz kendimizde görüyorum. Kendimce ana sebepleri şöyle anlatayım.
Şimdi efendim, bu durum ulkeden ulkeye farklılık gosterecek bir durum değildir. Biz türk mantığı ile, yabancı bir ülkeye giderken ' nolacak yahu, onlar bize uyum sağlasın.' Kafasıyla gittiğimiz için, doğal olarak tepki görüyoruz. Mesela Bugun Almanya'daki türk vatandaşlarımız da ne yazık ki, kendi ettiklerini kendilerini buldular. Ülkenin sadece dilini alıp, tarihini ve popüler kültürünü benimsemedikleri için, entegrasyon sorunu çıktı. Bence bu durum, türklerin yurtdışında tepki görmelerinin ve hakkımızdaki olumsuz yargıların ana sebebidir.
Kural tanımıyoruz. Bu konuda yapabileceğimiz pek bir şey yok, çünkü bu ozelliğimiz bir edinilmiş alışkanlık, çocukluktan dayatılıyor yani. Dolayısıyla, bunu gittiğimiz ülkelere de götürüyoruz. Avrupa ve Kuzey amerika ülkeleri de, sosyal yaşamda bir dizi kurallar silsilesi ile yönetildiği için, sosyal yaşamda hem kendimize, hem bu ülkelerin halklarına ve sistemine problem çıkarıyoruz.
Her ne kadar çok cana yakın ve hoşgörülü bir millet olduğumuzu iddia etsekte, ben henuz yurtdışında uzun yıllar yaşamış, ve etrafında türkten çok o ülkenin vatandaşları olan bir türkle tanışmadım. Çok pardon yalan soylemeyeyim burda, tanıştım aslında, ama onlarda doğduktan çok sonraları beğin göçü yoluyla o ülkelere giden türklerdi. Yani eğitimli insanlardı, o ülkenin sadece dilini değil, kültür ve tarihini de benimsemişlerdi. Ki bu konu bizi yine entegrasyon konusuna getiriyor,
Hayatımın çok büyük bölümünü Türkiyede geçirdim, amerika' da yaşadım, şuanda da almanya' da okuyorum. Oğrendiğim bir şey varsa, o da yurtdışında türk olarak çekilebilecek sıkıntıların minimuma indirilmesi kesinlikle size bağlıdır. Eğer siz, gittiğiniz ülkenin kültür ve tarihini benimser ve özümserseniz( özelliklede popüler kültürünü) siz o ülkede gerek arkadaş edinmede gerekse hayata adaptasyonda sıkıntı çekmezsiniz.
Son olarak söyleyebileceğim nokta, kendinizi ezdirmeyiniz. Yukarıdaki yorumlarda arkadaşlar kürt sorunu, ermeni sorunundan falan bahsetmiş. Bu noktada, gittiğiniz ülkenin kültürünü ve tarihini bildiğinizden daha fazla, kendi tarih ve kültürünüzü de bilmemiz lazım. Yüzeysel de olsa size ülkeniz hakkında sorulan sorulara cevap verebiliyor olmanız gerek. Insanlarla konuşun, açık olun. Bu ülkelerde zilyon farklı milletten insan yaşadığı, halkları daha açık fikirli, söylediğiniz hiçbir şeyi ağzınıdan çıktığı anda yargılamayacaklar, ama mantıklı açıklamalar isteyeceklerdir. Tabiki, 'deveye mi biniyorsunuz?' Yada 'sizin içki içmeniz yasak değil mi?' Veyahutta ' kadınlarınızın başını kapatması zorunlu değil mi?' Gibi sorulara da, 'evet bizim devede dizel motor var.' Yada ' bizde su içmekte yasak biliyor musun?' Veyahutta ' annemin yüzünü görmem de yasak hatta, 10 yıldır görmedim yüzünü şuan görsem tanımam annemi.' Gibi sorularla taşağa alın ve deli kahkahası koyun üstüne. Lütfen, bunu benim için yapın.
Ayrıca, son konuyla alakalı: gideceğiniz bu ülkenin halkları, sizi yabancı görüp belli durumlarda aşağılamak ve suçlamak isteyebilir. Eğer haklı olduğunuzu düşünüyorsanız ve bunun için dayanaklarınız varsa, hakkınızı sonuna kadar arayın. Dediğim gibi, buralarda kurallar var ve kurallar herkes için.